Wykonanie
Potrawa jest ciekawą alternatywą dla osób lubiących klasyczny
sos słodko-kwaśny jak i dla smakoszy dań orientalnych. Nie jest to jednak potrawa na szybki obiad. Wykonanie jest czasochłonne ale warte poświęcenia, ponieważ wychodzi znakomite.Składniki na 6 porcji:4
piersi z kurczaka (2 podwójne)3 woreczki
ryżu3
papryki (czerwona, żółta i zielona)1 puszka
ananasa + sok z puszki1 puszka
kukurydzy2
marchewkioliwa z oliwekkoncentrat pomidorowy (mały słoiczek)1 mała łyżeczki
ostrej papryki1
cebulasól,
pieprzPrzygotowanie:Pokroić w paski
paprykę,
pierś z kurczaka w kostkę,
marchew i
cebulę w talarki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić
mięso i podsmażać do zarumienienia, po czym dodać
cebulę i
paprykę. Smażyć około 20 min, zalać
wodą i dusić przez 15 minut. Wrzucić
marchewkę, odsączonego i pokrojonego w kostkę
ananasa oraz
kukurydzę i dusić do miękkości. Na koniec dodać
koncentrat pomidorowy i
sok z ananasa, posolić, popieprzyć dodać
ostrą paprykę. Podawać z
ryżem.