ßßß
W tym tygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie. Polecam!SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINII (około 6-7 sztuk):1 średnia cukinia1 puszka białej fasoli2 ząbki czosnku1 jajko4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 łyżeczki soliświeżo zmielony pieprzoliwa z oliwek do smażeniaSKŁADNIKI NA DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY:1 szklanka gęstego jogurtu naturalnegogarść siekanego koperku3/4 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:PLACUSZKI Z CUKINII:Cukinię dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odkrój ogonki i zetrzyj (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach.Fasolę odcedź i opłucz na sitku zimną wodą.Startą cukinę posól i dobrze zamieszaj. Odstaw na 10-15 min, żeby puściła wodę. Po tym czasie odlej wodę z cukinii.Do cukinii dodaj fasolę i rozgnieć ją widelcem (nie musi być dokładnie, mogą zostać grudki).Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i pieprz i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wykładaj łyżką masę cukiniową na placki (po 1-2 łyżki na każdy placek). Smaż placuszki na lekko złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony .Placuszki podawaj z dipem jogurtowo-koperkowym lub innym ulubionym. Gotowe! Smacznego! Gotowe!DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY:W miseczce wymieszaj jogurt, koperek, cukier, sól i pieprz. Gotowe!