ßßß
składniki :1 średnia cukinia3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty1 jajko (chociaż nie jest chyba konieczne)kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od wielkości cukinii)do smaku: sól, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowydo smażenia: olejSOS - 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego0,5 strączka papryczki chili - można dodać mniej lub więcej w/g uznania1 łyżka soku z cytryny1 - 2 łyżeczki cukru2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty,2 łyżki posiekanego świeżego koperku,2 ząbki czosnku,do smaku: sól i pieprz mielony kolorowysposób przygotowania: cukinię dokładnie umyłam. Ze starszego okazu trzeba łyżką usunąć watowaty środek, ale moja była młoda więc tego nie robiłam. Nie obierałam tylko razem ze skórką starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Masę posoliłam 1 łyżeczką soli, przełożyłam na plastikowe sito i odstawiłam na jakieś 15 - 30 min. aby odciekł nadmiar soku. Następnie jeszcze lekko odcisnęłam i przełożyłam do miski. Dodałam miętę, doprawiłam pieprzami, dosypałam 5 - 6 łyżek mąki i wbiłam jajko. Masę dokładnie wymieszałam. Kładłam porcje masy na rozgrzany olej, dociskała masę i ładnie formowałam, smażyłam do zrumienienia z obu stron, przekładałam na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz do smażenia musi być bardzo rozgrzany - inaczej placki bardzo go chłoną. Podałam na gorąco z dodatkiem sosu jogurtowego.
SOS - Czosnek przecisnęłam przez praskę. Jogurt wlałam do miseczki, dodałam czosnek, posiekane drobno chili, zioła, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszałam, doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Odstawiłam na min. 30 min. do lodówki. Podałam schłodzony