ßßß Cookit - przepis na 6.12 - Muffinki z kokosem, bananem i marchewką!

6.12 - Muffinki z kokosem, bananem i marchewką!

nazwa

Wykonanie

Czas leci nieubłaganie. Jeszcze nie tak dawno żegnaliśmy upalne lato, a tu mamy już Mikołajki! Święta coraz bliżej, powoli zaczynamy przygotowania w Naszych domach. Przygotowania pełną parą również na blogu! W najbliższym czasie czeka Was masa pysznych świątecznych przepisów. A tymczasem mój prezent dla Was na Mikołajki - pyszne i zdrowe muffinki! Alternatywa dla napełnionych cukrem cupcake'ów! Ale smakują cudownie :) Poczujmy już dziś ten świąteczny klimat! Cudownych prezentów na Mikołajki :)
składniki: na 12 muffinek
80 g masła
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
pół łyżeczki kardamonu
pół laski wanilli
4 łyżki miodu
150 g mąki kokosowej
4 marchewki
1 dojrzały banan
40 g wiórków kokosowych
4 białka
2 żółtka
200 ml mleka na wierzch
200 g serka typu Philadelphia
łyżka miodu
siekane migdały
Do rondelka wrzucamy masło, miód i wszystkie przyprawy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na 10 minut. Marchewkę trzemy na grubych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mąkę kokosową i wiórki. Banana rozgniatamy i dokładnie łączymy z marchewką i dorzucamy do suchych składników. Następnie dodajemy miód z masłem i mieszamy. Kolejno wlewamy mleko i żółtka. Całą masę dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli łączymy z całą masą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami wysmarowanymi olejem i wkładamy w nie masę aż po brzegi. Muffinki pieczemy 25-35 minut w temp 180 stopni. W tym czasie serek łączymy z miodem i gdy muffinki wystygną smarujemy je na wierzchu i posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego!
Właściwości odżywcze:
porcja 74 g
kalorie 145 kcal
białko 3.5 g
tłuszcze 10 g
węglowodany 11 g
Źródło:http://creativeinkitchen.blogspot.com/2015/12/612-muffinki-z-kokosem-bananem-i.html