Wykonanie
Czas leci nieubłaganie. Jeszcze nie tak dawno żegnaliśmy upalne lato, a tu mamy już Mikołajki! Święta coraz bliżej, powoli zaczynamy przygotowania w Naszych domach. Przygotowania pełną parą również na blogu! W najbliższym czasie czeka Was masa pysznych świątecznych przepisów. A tymczasem mój prezent dla Was na Mikołajki - pyszne i zdrowe muffinki! Alternatywa dla napełnionych
cukrem cupcake'ów! Ale smakują cudownie :) Poczujmy już dziś ten świąteczny klimat! Cudownych prezentów na Mikołajki :)

składniki: na 12 muffinek80 g
masła1 łyżeczka
cynamonupół łyżeczki mielonego
ziela angielskiegopół łyżeczki
kardamonupół laski
wanilli4 łyżki
miodu150 g
mąki kokosowej4
marchewki1 dojrzały
banan40 g
wiórków kokosowych4
białka2
żółtka200 ml
mleka na wierzch200 g
serka typu Philadelphiałyżka
miodusiekane
migdałyDo rondelka wrzucamy
masło,
miód i wszystkie
przyprawy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na 10 minut.
Marchewkę trzemy na grubych oczkach. Do dużej miski wsypujemy
mąkę kokosową i wiórki.
Banana rozgniatamy i dokładnie łączymy z
marchewką i dorzucamy do suchych składników. Następnie dodajemy
miód z
masłem i mieszamy. Kolejno wlewamy
mleko i
żółtka. Całą masę dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli łączymy z całą masą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami wysmarowanymi
olejem i wkładamy w nie masę aż po brzegi. Muffinki pieczemy 25-35 minut w temp 180 stopni. W tym czasie
serek łączymy z
miodem i gdy muffinki wystygną smarujemy je na wierzchu i posypujemy posiekanymi
migdałami. Smacznego!Właściwości odżywcze:porcja 74 gkalorie 145 kcal
białko 3.5 gtłuszcze 10 gwęglowodany 11 g





