ßßß
Osobiście bardziej miałam ochotę na bananowe gofry niż na marchewkowe, więc zrobiłam je dzisiaj już po śniadaniu. Są trochę bardziej puszyste. Podczas pieczenia czuć zapach miodu, a banan jest dobrze wyczuwalny w smaku. Jak dla mnie żadne dodatki już nie są potrzebne, ale niezłe są z rozpuszczoną czekoladą deserową ;) Niesłodka bita śmietana też powinna być ok.
składniki:- ok. 65g masła- 1 łyżeczka miodu- szczypta soli- 2 żółtka- 125g mąki- 125ml mleka- 1/2 dojrzałego, obranego banana (ok. 75g)- 1 łyżka soku cytrynowego- 2 białka- ewentualnie tłuszcz do gofrownicyMasło utrzeć z miodem, solą i żółtkami na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać na przemian mąkę i mleko. Banana rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z sokiem cytrynowym i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać do ciasta. Gofrownicę rozgrzać, wysmarować tłuszczem i upiec gofry na złoty kolor.
źródło: książka " Smakołyki dla dzieci " Stephan Faust