ßßß
Murzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :)Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm):2 szklanki maki4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)250 ml mleka1 i 1/3 szklanki cukru1/2 szklanki oleju3 gruszki2 garści orzechów włoskich3 łyżki kakao1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki przyprawy do pierników1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soliSkładniki na krem kajmakowy:100 ml śmietany kremówki (36%)250 g serka mascarpone3 łyżki kremu masy kajmakowej z puszki (około 1/2 puszki)Składniki na krem śmietankowy:300 ml śmietany kremówki (36%)250 g serka mascarpone4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyDodatkowo:150 g marmolady z pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowatej)100 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie ciasta:Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmieszać z cynamonem, przyprawą do pierników i posiekanymi orzechami.Gruszki obrać, pokroić w kostkę i odstawić.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.W dużej misce żółtka ubić mikserem. Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawać cukier, a pod koniec również odrobinę mleka. Kiedy powstanie gęsta masa dodać resztę mleka i olej. Zmiksować.Do powstałej masy dodawać po łyżce zmieszane suche składniki. Miksować aż składniki dobrze się połączą. Dodać gruszki, szybko wymieszać i całość przelać na brytfankę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić. Jeśli wyrośnie z małą górką jeszcze ciepłe ciasto obrócić do góry nogami i w ten sposób wystudzić.Ciasto przekroić na 2 blaty.Przygotowanie kremu kajmakowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone):Śmietanę ubić mikserem i dodać do niej mascarpone oraz masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki.Przygotowanie kremu śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone):Śmietanę i cukier puder ubić mikserem. Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą.Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą marmoladą i wyłożyć na nią krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę (robię to obieraczką do warzyw). Przybrać połówkami orzechów włoskich.