Wykonanie

Murzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną
piernikowych przypraw,
gruszkami i
orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i
śmietankowym staje się wykwintnym
ciastem dla ulubionych gości :)Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm):2 szklanki
maki4
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)250 ml
mleka1 i 1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju3
gruszki2 garści
orzechów włoskich3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
przyprawy do pierników1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliSkładniki na krem kajmakowy:100 ml
śmietany kremówki (36%)250 g
serka mascarpone3 łyżki kremu masy kajmakowej z puszki (około 1/2 puszki)Składniki na
krem śmietankowy:300 ml
śmietany kremówki (36%)250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynyDodatkowo:150 g
marmolady z
pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowatej)100 g
gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki
orzechów włoskich do dekoracji


Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z
kakao,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Zmieszać z
cynamonem,
przyprawą do pierników i posiekanymi
orzechami.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę i odstawić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.W dużej misce
żółtka ubić mikserem. Dodać ekstrakt
waniliowy i stopniowo dodawać
cukier, a pod koniec również odrobinę
mleka. Kiedy powstanie gęsta masa dodać resztę
mleka i
olej. Zmiksować.Do powstałej masy dodawać po łyżce zmieszane suche składniki. Miksować aż składniki dobrze się połączą. Dodać
gruszki, szybko wymieszać i całość przelać na brytfankę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić. Jeśli wyrośnie z małą górką jeszcze ciepłe ciasto obrócić do góry nogami i w ten sposób wystudzić.Ciasto przekroić na 2 blaty.Przygotowanie kremu kajmakowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone):
Śmietanę ubić mikserem i dodać do niej
mascarpone oraz masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą
marmolady z
pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki.Przygotowanie
kremu śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone):
Śmietanę i
cukier puder ubić mikserem. Dodać
mascarpone i
sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą.Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą
marmoladą i wyłożyć na nią
krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć
gorzką czekoladę (robię to obieraczką do warzyw). Przybrać połówkami
orzechów włoskich.
