Wykonanie
Zawsze myślałam, że fast food, a w szczególności hamburgery, to jest coś, czego wegetarianie muszą nam piekielnie zazdrościć (wiem, wiem, nie świadczy to najlepiej o moim mało wysublimowanym guście kulinarnym). Nie wiedziałam, że wegetariańska wersja może być tak pyszna. Możesz oczywiście podać burgery w
bułce pełnoziarnistej – wtedy zyskają zasłużone miano zdrowego posiłku. Ja jednak chciałam, aby były możliwie najbardziej zbliżone do oryginału, więc zdecydowałam się na
białe pieczywo z marketu. Z podanej ilości wychodzi około 12 średnich kotletów (to zapewne zależy również od wielkości
marchewek i
cukinii) – nie musisz ze wszystkiego robić burgerów, możesz podać je z
ziemniakami i surówką kolejnego dnia, albo zamrozić po usmażeniu. Ilość podanych dodatków (i
bułek oczywiście) wystarczy na 8 burgerów, zdecyduj sama co zrobić z resztą.


Składniki (8 hamburgerów + kilka kotletów ekstra)2 puszki
soczewicy2
marchewki2
cukiniePęczek
bazylii200g
sera fetaJajkoBułka tartaOlej rzepakowyKeczupSałata masłowa3
pomidoryCebula3
ogórki konserwoweMusztarda sarepska8
bułek hamburgerowychPrzygotowanie
Soczewicę dokładnie odsącz na sicie.
Marchewkę i
cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Z
cukinii odciśnij sok – najlepiej zrobić to rękami, jest z tym trochę papraniny, ale jeśli
cukinia będzie zbyt mokra, kotlety będą się rozpadały.
Soczewicę i
bazylię zmiksuj blenderem na gładką pastę.Dodaj startą
marchew i
cukinię, pokruszoną
fetę i
jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj – znowu najlepiej rękami.Uformuj z masy kotlety, obtocz w
bułce tartej i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.Rozgrzej
olej na dużej patelni o grubym dnie. Smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.Kiedy pierwsza partia kotletów będzie gotowa-przełóż je na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową i ściereczką, aby nie stygły.Umyj i wysusz liście
sałaty, pokrój
pomidory w plasterki.Obierz
cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój
ogórki w podłużne plasterki.Przekrój
bułki na pół i opiecz je delikatnie na patelni do grillowania lub w piekarniku.Na spód każdej
bułki wyciśnij odrobinę
keczupu, połóż liść
sałaty,
cebulkę, 2-3 plasterki
pomidora, plastry
ogórka, posmaruj odrobiną
musztardy, przykryj drugą
bułką.Smacznego!Zobacz także:Domowe hamburgery
Botwinkowe muffinkiPlacki
cukiniowe z sosem
orzechowo-
czosnkowym