Wykonanie
No wreszczie nie pada i można iść na
grzyby. Dzisiaj miałam zaplanowane grzybobranie i chociaż by padało to i tak bym się udała do lasu. Nic nie pradzę, uwielbiam zbierać
grzyby. Dzisiaj uzbieraliśmy prawie 3 kilogramy różnych
grzybów. Po raz pierwszy zerwałam do mojego koszyczka
grzyb, który jakoś wcześniej nigdy nie zwrócił mojej uwagi.
Grzyb nazywa się kolczak obłączasty, kolczak rozumiem ale obłączasty….Tak czy inaczej nie pamiętam abym się kiedyś zetknęła z tym
grzybem w Polsce, ale w Szwecji jest to bardzo popularny jadalny
grzyb, który faktycznie smakiem, a i nieco kształtem przypomina żółte
kurki. Pod kapeluszem
grzyba zamiast poprzecznych blaszek znajdują się kolce. Kolce to może dużo powiedziane, bo
grzyb wcale nie koli. Podobnie jak
kurki również kolczak obłączasty rośnie w dużych grupach.No więc
grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie, które idealnie pasuje do
pieczonego mięsa lub
ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos.
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi
grzybamiSkładniki:4 – 6 porcjiokrągła forma o średnicy 26 cm i wysokim brzegu1 kg
ziemniaków, mączne1 duża
cebul2 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego
rozmarynu10 dorodnych kolczaków obłączastych2 łyżki
masła200 ml
śmietanki lub
mleka lub pół na pół
sól i
czarny pieprz do smaku
Przygotuj
grzyby. Oczyść i pokrój. Wrzuć
grzyby na rozgrzane
masło i smaż cały czas mieszając. Dodaj
pietruszkę,
rozmaryn i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Posól i popieprz. Smaż aż
grzyby odparują z
wody. Żarodporną formę posmaruj
masłem. Obierz
ziemniaki,
cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Układaj
ziemniaki w formie na przemian z
grzybami i
cebulą. Każdą warstwę lekko
posól i popieprz. Zakończ partią
ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp
żółtym serem i równomiernie polej
śmietaną. Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu i piecz przez około 4o minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj zapiekankę aluminiową folią. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika. Nabieraj łyżką i podawaj zapiekankę do
mięsa lub
ryby.Polecane przepisyCo zrobic z resztkami obiadu ?Szybki obiad zapiekanka z
kiełbasąPrzepis na moussakaTaco zapiekanka z warzyw i pęczakuZapiekanka z
wolowiny ala Shepherd`s pie