Aromatyczna i smaczna zupa z kurkami będzie wyborną potrawą dla wielbicieli grzybów. Ta prosta i szybka w wykonaniu zupa podana z ziemniakami lub makaronem doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny.składniki na 3 porcje400 g kurek2 cebule3 ząbki czosnku3 łyżki masła200 g śmietany 18%1 litr rosołu2 gałązki natki pietruszki60 dag ugotowanych ziemniaków lub 200 g makaronusól i czarny pieprzprzepisCebulę siekamy a ząbki czosnku kroimy w plasterki. Oczyszczone, opłukane i osuszone kurki dzielimy na niezbyt drobne kawałki. Na małym ogniu, w garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie kurki łączymy ze zrumienioną cebulą i czosnkiem i wszystko dusimy jeszcze około 10 minut. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Do podduszonych kurek wlewamy rosół i wszystko gotujemy około 5 minut.Do miski przekładamy śmietaną i wlewamy chochlę gorącego wywaru, wszystko dokładnie mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.Na końcu drobno siekamy natkę pietruszki.Gorącą zupę podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami lub makaronem i posypujemy zieleniną.