Wykonanie
Składnikibułeczki hamburgerowe250 g
sera halloumi (do grillowania)ajvar (pasta z
papryki, kupiona lub domowa)
musztardamajonezWersja dodatków nr 1
sałataananasczerwona cebulaWersja dodatków nr 2
rukolapomidorawokadoPrzygotowaniePrzygotować bułeczki hamburgerowe . Plasterki obranego
ananasa położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 7 minut z każdej strony.
Ser halloumi pokroić na plasterki, obtoczyć w
oliwie i grillować po ok. 5 minut z każdej strony, w połowie smażenia podważyć
ser łopatką i przewrócić na drugą stronę.Bułeczki przekroić i zrumienić w miejscu rozcięcia (np. na tosterze lub na patelni grillowej). Górną połówkę posmarować
musztardą, spód grubszą warstwą ajvaru wymieszanego z łyżeczką
majonezu (można też doprawić
chili).W wersji dodatków nr 1 na spodzie
bułki ułożyć liście
sałaty, plaster
ananasa, halloumi i
czerwoną cebulę.W wersji dodatków nr 2 na spodzie
bułki ułożyć
rukolę, plasterek
pomidora, halloumi i pastę z lekko rozgniecionego
awokado doprawionego
solą,
pieprzem i
czosnkiem.Przykryć drugą połówką
bułki i podawać.Wskazówki
Ser halloumi to cypryjski
ser o zwartej konsystencji, nadający się do grillowania lub smażenia. Do kupienia w delikatesach. Można go zastąpić
oscypkiem lub innym
serem opisanym "do grillowania".