ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie burgery z grillowanym serem halloumi

Wegetariańskie burgery z grillowanym serem halloumi

nazwa

Wykonanie

Składniki
bułeczki hamburgerowe
250 g sera halloumi (do grillowania)
ajvar (pasta z papryki, kupiona lub domowa)
musztarda
majonez
Wersja dodatków nr 1
sałata
ananas
czerwona cebula
Wersja dodatków nr 2
rukola
pomidor
awokado
Przygotowanie
Przygotować bułeczki hamburgerowe . Plasterki obranego ananasa położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 7 minut z każdej strony.
Ser halloumi pokroić na plasterki, obtoczyć w oliwie i grillować po ok. 5 minut z każdej strony, w połowie smażenia podważyć ser łopatką i przewrócić na drugą stronę.
Bułeczki przekroić i zrumienić w miejscu rozcięcia (np. na tosterze lub na patelni grillowej). Górną połówkę posmarować musztardą, spód grubszą warstwą ajvaru wymieszanego z łyżeczką majonezu (można też doprawić chili).
W wersji dodatków nr 1 na spodzie bułki ułożyć liście sałaty, plaster ananasa, halloumi i czerwoną cebulę.
W wersji dodatków nr 2 na spodzie bułki ułożyć rukolę, plasterek pomidora, halloumi i pastę z lekko rozgniecionego awokado doprawionego solą, pieprzem i czosnkiem.
Przykryć drugą połówką bułki i podawać.
Wskazówki
Ser halloumi to cypryjski ser o zwartej konsystencji, nadający się do grillowania lub smażenia. Do kupienia w delikatesach. Można go zastąpić oscypkiem lub innym serem opisanym "do grillowania".
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/wegetarianskie-burgery-z-grillowanym-serem-halloumi