Wykonanie

Roladki
z piersi kurczaka z różnymi nadzieniami to jedna z ulubionych form zjadania
kurczaka przez moich domowników, moja z resztą też. Nie panieruję ich, smażę na patelni grillowej symbolicznie maźniętej
olejem, a dziś jeszcze dopiekłam w piekarniku, bo do nich były pieczone z
ziołami ziemniaczki .Nadzienie kombinowane – bazą były zmiksowane
orzeszki ziemne, do tego
zielenina i nieco upieczonych z
ziemniakami czosnku,
czerwonej cebuli i
suszonych pomidorów dodanych dla aromatu .4
filety z kurczakasól,
pieprz,
słodka paprykaNadzienie :garść zmiksowanych
orzeszków ziemnych2 upieczone ząbki
czosnku i mała
czerwona cebula,
suszone pomidorykawałek zielonego liścia
pora , nać
selera,
bazylia,
oregano,
tymianekMięso rozbiłam, posypałam
przyprawami z jednej strony ( farsz wyszedł dość pikantny).
Zieleninę posiekałam ( najpierw
pora z
selerem i nieco posoliłam, by zmiękły). Dodałam
potem zioła i rozdrobnione :
czosnek,
cebulę i
suszone pomidory, które upiekły się wraz z przyprawionymi
ziemniakami.Posmarowałam farszem wnętrze filetów, zwinęłam w roladki, położyłam na rozgrzaną i posmarowaną
olejem patelnię grillową złączeniem na dół, obsmażyłam po kilka minut z dwóch stron.
Skropiłam rosołem i wstawiłam na chwilę do piekarnika z
ziemniakami, by „doszły”.Smakowały doskonale do pieczonych
ziemniaków i
sałaty z
pomidorami w
winegrecie. Polecam na niedzielne obiadki .Smacznego !