Wykonanie
Dziś przepis na pieczoną
pierś z kurczaka w stylu włoskim. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący w kuchni -
mięso wystarczy tylko posmarować pesto i obłożyć
serem, resztę
zrobi za nas piekarnik:) Piersi możemy nie rozbijać, tylko upiec w całości, ale wydłuży to czas pieczenia. Idealnie byłoby na gotowe danie położyć listek świeżej
bazylii, moja niestety akurat zwiędła:( Warto spróbować również wersji z zielonym pesto, polecam pieczonego w ten sposób
pstrąga lub
łososia. Smacznego:) dla 2 osób:pojedyncza
pierś z kurczaka,ok. 4-5 łyżeczek pesto,kulka
mozzarelli,
sól,
pieprz,
oregano, suszona
bazylia,
tymianekMięso umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Każdą połówkę delikatnie rozbić i przyprawić.
Kurczaka ułożyć na delikatnie natłuszczonej blaszce, posmarować pesto, nałożyć kilka plastrów
mozzarelli. Zapiekać około 30 minut w 190 stopniach.