ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z mozzarellą i pancettą

Pierś z kurczaka z mozzarellą i pancettą

nazwa

Wykonanie

Obudziłam się któregoś dnia i już wiedziałam co będzie na obiad :) Może mi się to śniło? Do czego to doszło? Sny o obiedzie?! :) Popędziłam do sklepu bo oczywiście poza bazylią i mozzarellą – którą w lodówce mam praktycznie zawsze- reszty składników brakowało. Mięsiwo miałam owinąć w bekon, ale ta pancetta tak skusiła oko, że nie zastanawiając się dłużej upchałam do koszyka. Co do koszyka- Czy Wy też zawsze bierzecie mały a później ledwo go niesiecie? Wracając do obiadu… to jedno z tych dań co przy robocie brudzi się jedna deska , jeden nóż i jakaś tam miseczka. Kroisz, wypełniasz, zawijasz, pieczesz i jesz. Cóż więcej chcieć? Polecam.
SKŁADNIKI:
Pierś z kurczaka 3 szt
mozzarella 125 g
bazylia suszona
pancetta 12 plasterków
mozzarella żółta tarta 6 łyżek
sól pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Każdą pierś z kurczaka przekroić na pół. Opłukać i osuszyć. Połówki posypać solą i pieprzem. Przekroić (tak jak bułkę , lub całkowicie na jeden płat). Środek posypać bazylią suszoną. U mnie tak około 1/2 łyżeczki na porcję mięsa. Można użyć bazylii świeżej. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Ja użyłam mini płatków mozzarelli.Układać na mięsie i składać na pół. Następnie obwinąć dwoma plastrami pancetty . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 30 minut w temp 160 stopni. Po tym czasie, każdy kawałek mięsa posypać odrobina mozzarelli żółtej tartej i zapiekać jeszcze 5 minut. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/31/piers-z-kurczaka-z-mozzarella-i-pancetta