ßßß
na porcję :1 pojedyncza pierś kurczaka1 czubata łyżeczka bazyliowego pesto1 pomidor2-3 plasterki mozarelli ( lub mozarelli light)1/2 paprykisól, pieprzMięso umyć, osuszyć , posypać solą (lub Delikatem uniwersalnym) i pieprzem. Natrzeć dokładnie pesto. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki lub paski . W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi ,dookoła paprykę. Piec w piekarniku w 180 st przez 20 -25 min .
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry, można usunąć sok i pestki . Mozarellę pokroić na plastry . Na upieczonych piersiach położyć po kilka plastrów pomidora lekko posolonego i posypanego pieprzem , a na to mozarellę . Zapiekac jeszcze ok 15 min, aż mozarella się stopi. Jeśli to jest mozarella light, nie będzie sie topić, a przypiekać na złoto .
Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy. To jest zmodyfikowany przepis ze strony www.mniammniam.pl ( w oryginale nie ma papryki)Ten przepis został już wcześniej opublikowany na blogu , teraz jest ze zdjęciami.