Wykonanie
Piersi kurczaka zapiekane w pesto
na porcję :1 pojedyncza
pierś kurczaka1 czubata łyżeczka
bazyliowego pesto1
pomidor2-3 plasterki
mozarelli ( lub
mozarelli light)1/2
paprykisól,
pieprzMięso umyć, osuszyć , posypać
solą (lub Delikatem uniwersalnym) i
pieprzem. Natrzeć dokładnie pesto.
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki lub paski . W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi ,dookoła
paprykę. Piec w piekarniku w 180 st przez 20 -25 min .
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry, można usunąć sok i pestki .
Mozarellę pokroić na plastry . Na upieczonych piersiach położyć po kilka plastrów
pomidora lekko posolonego i posypanego
pieprzem , a na to
mozarellę . Zapiekac jeszcze ok 15 min, aż
mozarella się stopi. Jeśli to jest
mozarella light, nie będzie sie topić, a przypiekać na złoto .
Podawać z
makaronem lub
ryżem ugotowanym z odrobiną
kurkumy. To jest zmodyfikowany przepis ze strony www.mniammniam.pl ( w oryginale nie ma
papryki)Ten przepis został już wcześniej opublikowany na blogu , teraz jest ze zdjęciami.