Wykonanie

Nadal pozostaję w poświątecznych klimatach i serwuję dania mniej kaloryczne. Wprawdzie dziś sos do pulpecików jest bardziej „konkretny”( przepis inspirowany tym ) , ale zrobiłam go w odchudzonej wersji. Pulpeciki są zrobione z mielonej
piersi kurczaka, z dodatkiem
suszonych pomidorów i aromatycznych przypraw, złączone samym
białkiem i ugotowane w
warzywnym bulionie, więc same w sobie są lekkie. Sos pasuje do nich i podkreśla smak.400 g mielonej
piersi z kurczakabiałko dużego
jajka3-4
suszone pomidory z zalewy
sól,
pieprz czarny i
ziołowy,
słodka paprykasuszona
bazylia i
oreganolitr
bulionu warzywnego do ugotowaniaSOS
KAPAROWYłyżeczka
masła i łyżka
oliwyłyżka
mąki2-3 łyżki marynowanych
kaparów1, 5 szklanki
bulionu2 łyżki kwaśnej
śmietany ( dałam 12 %, ale możecie dać bardziej kaloryczną )
pieprz z młynka
Mielone mięso mieszamy z
przyprawami , pokrojonymi drobno
pomidorami i
białkiem, dokładnie wyrabiamy. Wilgotną ręką toczymy niewielkie pulpeciki i wrzucamy je na wrzący
bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu około 5 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową.Na patelni roztapiamy
masło , dodajemy
oliwę. Podsmażamy na tym odcedzone
kapary, po chwili dodajemy
mąkę i robimy lekką złotą zasmażkę. Rozprowadzamy ją przestudzonym
bulionem, na koniec dodajemy zahartowaną kilkoma łyżkami sosu
śmietanę . Doprawiamy
pieprzem z młynka i w razie potrzeby
solą.Ja zjadłam pulpeciki z
brązowym ryżem i niewielką ilością sosu. Wyszły bardzo smaczne i lekkie a sos
kaparowy podkreślił ich smak.Smacznego !