Wykonanie
Miałam ochotę na
sos włoski puttanesca ale nie miałam zbyt wiele czasu ani ochoty na gotowanie
makaronu i mieszanie sosu na patelni więc tak powstała
sałatka, w której znalazło się parę składników używanych do w/w sosu. Eksperyment przyniósł efekt w postaci lekkiej i smacznej sałatki np. na kolację lub lunch. Przygotowanie nie zabiera dużo pracy ani nie wymaga żadnej precyzji w odmierzaniu wagi poszczególnych składników dlatego z przyjemnością dzielę się przepisem i mam nadzieję, że
sałatka przypadnie Wam do gustu.Składniki:

- 100 g.
kaszy kuskus ( na dwie solidne porcje),- garść
oliwek zielonych,- garść
oliwek czarnych,- garść
suszonych pomidorów,-
ser feta (wg uznania, ja użyłam około 80 g./ 1/3 kostki)- 1
czerwona cebula,- garść
kaparów ( jak ktoś nie lubi może je pominąć)-
bulion warzywny,-
sól i
pieprz oraz
zioła (wg uznania, może być
bazylia lub
oregano),- 1 łyżeczka
oliwy z
suszonych pomidorów.Sposób wykonania:1. Pokrój
cebulę w cieniutkie półtalarki, wymieszaj z
kaszą kuskus a następnie zalej gorącym
bulionem tak aby poziom
bulionu przekraczał o 0,5 cm poziom
kuskusu, przykryj i odstaw na 5 do 10 minut.2. Kiedy
kasza wchłonie
bulion rozdrobnij dokładnie widelcem i odstaw do wystygnięcia,

3. Do ostudzonego
kuskusu dodaj pokrojone
oliwki,
pomidory,
kapary i
ser feta oraz
przyprawy i łyżeczkę
oliwy z
suszonych pomidorów. Delikatnie wymieszaj całość.

4. Koniec pracy! SMACZNEGO.

Inne dania z
kaszą KUSKUS- Pikantna
pierś kurczaka z
kaszą kuskus i
miętą