ßßß Cookit - przepis na RYBA PO GRECKU wersja glamour

RYBA PO GRECKU wersja glamour

nazwa

Wykonanie

Oto prawie tradycyjna ryba po grecku w wydaniu „glamour” :)
Usmażony, świeżutki sandacz zanurzony w aromatycznym pomidorowo-marchewkowym sosie, ozdobiony „kosteczkami” z młodziutkiej cukinii to idealna przystawka. Jednocześnie smaczna i bardzo elegancka :)
Składniki: (6 małych porcji)
1 duży filet z białej ryby (u mnie sandacz)
1 marchew
1 cebula
1/2 jabłka
1-2 szklanki pikantnego soku pomidorowego
kilka kropli Tabasco lub szczypta chilli (opcjonalnie)
1 młoda cukinia
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Rybę oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oliwie. Podzielić na małe kawałki, usuwając przy okazji wszystkie ości.
W rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy. Zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać startą na grubej tarce marchew oraz jabłko. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodać 1 szklankę pikantnego soku pomidorowego. Warzywa dusić do miękkości około 20 minut. W czasie duszenia dolewać pozostały sok pomidorowy. (Uwaga: Gotowa pasta warzywna powinna mieć konsystencję „gęstego sosu”. Musi być jednak na tyle płynna aby ryba mogła nią przesiąknąć.) Doprawić do smaku solą, pieprzem, Tabasco i sokiem z cytryny.
Do sosu dodać rozdrobnioną rybę i wymieszać. Rozłożyć do szklanych naczynek.
Cukinię pokroić w drobną kostkę (max 1/2 x 1/2 cm). Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, zeszklić przeciśnięty czosnek a następnie dodać pokrojoną cukinię. Smażyć 4-5 minut stale mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować rybę po grecku łyżką usmażonej cukinii.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/01/ryba-po-grecku-wersja-glamour