Wykonanie
Ryba po grecku to tradycyjne polskie danie Wigilijne. Jest jednak tak smaczne, że nie powinniśmy ograniczać się do spożywania go jedynie w ten Wyjątkowy Wieczór.Jest to ponadto danie bardzo łatwe do przygotowania, nie wymagające żadnych „specjalnych” składników.Tradycyjnie przygotowuje się je z
ryby smażonej w panierce, ja jednak proponuję wersję lżejszą i według mnie smaczniejszą :)Uwaga:)Robiąc tym razem
rybę po grecku przygotowałam większą ilość
marchewki z dodatkami. Część, której nie wykorzystałam, przełożyłam do słoika i zapasteryzowałam . Będzie „jak znalazł” przed Wigilią!Moją dodatkową „innowacją” w przygotowaniu tego tradycyjnego dania jest dodanie do
marchwi tartego
jabłka. Przyznaję, że pomysł ten narodził się „z potrzeby chwili”… Kiedyś pozostał mi z obiadu niezjedzony
filet rybny oraz miseczka surówki marchwiowo-
jabłkowej . Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc do surówki dodałam
cebulę i
sok pomidorowy… i tak powstała moja wersja
ryby po grecku. Od tamtej
pory zawsze już dodaję
jabłko, bo tak jest po prostu smaczniej :)Składniki:1 duży
filet z ryby, bez ości (u mnie
halibut)ulubiona
przyprawa do rybsól i
pieprzoliwa z oliwek2
marchewki1
jabłko1 duża
cebula2 szklanki (1/2 litra) pikantnego
soku pomidorowegosól i
pieprzoliwa z oliweksok z cytryny (opcjonalnie)Wykonanie:Z
ryby usunąć ości. Filet posypać
przyprawą do ryb i/lub
solą i
pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić
oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut.W rondlu rozgrzać 4 łyżki
oliwy. Zeszklić na niej posiekaną
cebulę. Dodać startą na grubej tarce
marchew oraz
jabłko. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodać 1 szklankę pikantnego
soku pomidorowego. Warzywa dusić do miękkości około 20 minut. W czasie duszenia dolewać pozostały
sok pomidorowy. (Uwaga: Gotowa pasta warzywna powinna
mieć konsystencję „gęstego sosu”. Musi być jednak na tyle płynna aby
ryba mogła nią przesiąknąć.) Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.W naczyniu, w którym
ryba będzie podawana, ułożyć warstwę jeszcze gorącej/ciepłej pasty marchwiowej. Na wierzch położyć upieczone kawałki
ryby. Wszystko przykryć resztą
marchwi. Schłodzić i pozostawić w lodówce na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc), aby
ryba przeszła smakiem pasty warzywnej.Smacznego:)