ßßß Cookit - przepis na RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

nazwa

Wykonanie

Ryba po grecku to tradycyjne polskie danie Wigilijne. Jest jednak tak smaczne, że nie powinniśmy ograniczać się do spożywania go jedynie w ten Wyjątkowy Wieczór.
Jest to ponadto danie bardzo łatwe do przygotowania, nie wymagające żadnych „specjalnych” składników.
Tradycyjnie przygotowuje się je z ryby smażonej w panierce, ja jednak proponuję wersję lżejszą i według mnie smaczniejszą :)
Uwaga:)
Robiąc tym razem rybę po grecku przygotowałam większą ilość marchewki z dodatkami. Część, której nie wykorzystałam, przełożyłam do słoika i zapasteryzowałam . Będzie „jak znalazł” przed Wigilią!
Moją dodatkową „innowacją” w przygotowaniu tego tradycyjnego dania jest dodanie do marchwi tartego jabłka. Przyznaję, że pomysł ten narodził się „z potrzeby chwili”… Kiedyś pozostał mi z obiadu niezjedzony filet rybny oraz miseczka surówki marchwiowo-jabłkowej . Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc do surówki dodałam cebulę i sok pomidorowy… i tak powstała moja wersja ryby po grecku. Od tamtej pory zawsze już dodaję jabłko, bo tak jest po prostu smaczniej :)
Składniki:
1 duży filet z ryby, bez ości (u mnie halibut)
ulubiona przyprawa do ryb
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 marchewki
1 jabłko
1 duża cebula
2 szklanki (1/2 litra) pikantnego soku pomidorowego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Z ryby usunąć ości. Filet posypać przyprawą do ryb i/lub solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut.
W rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy. Zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać startą na grubej tarce marchew oraz jabłko. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodać 1 szklankę pikantnego soku pomidorowego. Warzywa dusić do miękkości około 20 minut. W czasie duszenia dolewać pozostały sok pomidorowy. (Uwaga: Gotowa pasta warzywna powinna mieć konsystencję „gęstego sosu”. Musi być jednak na tyle płynna aby ryba mogła nią przesiąknąć.) Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W naczyniu, w którym ryba będzie podawana, ułożyć warstwę jeszcze gorącej/ciepłej pasty marchwiowej. Na wierzch położyć upieczone kawałki ryby. Wszystko przykryć resztą marchwi. Schłodzić i pozostawić w lodówce na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc), aby ryba przeszła smakiem pasty warzywnej.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/08/ryba-po grecku