ßßß
Przepisy na zupę czosnkową widziałam wiele razy… Równie często postanawiałam, że najwyższy czas już te przepisy wypróbować… I dzisiaj nadszedł ten dzień :)Najbardziej obawiałam się czosnkowego „wszechograniającego” aromatu… A tu zupełne zaskoczenie! Zupa jest wyrazista, baaardzo smaczna, ale nikt nie zgadł, co jest jej głównym składnikiem. Obstawiano głównie grzyby i sery…Oto przepis, na którym się opierałam, gotując zupę czosnkową.Uwaga:)Jak zawsze w przypadku zup-kremów, musiałam „czymś” zastąpić ziemniaki. Po raz kolejny wykorzystałam cukinię i znów wspaniale się sprawdziła :)Myślę, że do tej zupy można dodatkowo dodać: suszoną cebulę, „skwareczki” z polędwicy łososiowej, usmażone na złoto paski z piersi kurczaka lub krewetki, „wafelek” z parmezanu … Będzie jeszcze smaczniej :)Składniki: (porcja dla 3-4 osób)1/4 szklanki oliwy z oliwek1 duża główka czosnku, obrana w pojedyncze ząbki1 duża cebula, drobno posiekana1 średnia/duża cukinia1 szklanka mleka1 szklanka bulionu1/2 łyżeczki tymiankuliść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzusól, pieprzWykonanie:W małym garnku zagrzać oliwę i wrzucić do niej obrane ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut.Dodać posiekaną cebulę i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Kontynuować duszenie przez kolejny kwadrans, aż warzywa staną się szkliste i zmiękną.Wlać bulion i mleko. Przyprawy (tymianek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liść laurowy) zawinąć w kawałek gazy, związać i wrzucić do zupy. (Dzięki temu łatwo je będzie wyjąć przed miksowaniem.) Gotować około 20-25 minut na średnim ogniu.Gotową zupę zmiksować. Przyprawić solą i czarnym pieprzem.Zupę podawać posypaną posiekanymi ziołami (tymianek/natka/szczypior) lub z sugerowanymi wyżej dodatkami.Smacznego:)
Na zimę polecam także inne rozgrzewające zupy:Zupę gulaszową
Krem paprykowy