ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PIECZONY W GARNKU RZYMSKIM

KURCZAK PIECZONY W GARNKU RZYMSKIM

nazwa

Wykonanie

To był właśnie jeden z tych dni, kiedy obiad musiał się ugotować sam … Dodatkowo, zapasy zamrażarkowo-spiżarkowe ograniczały się w zasadzie do kurczaka w całości i pary kabaczków
Ale tak naprawdę największym problemem był „czas”, a w zasadzie jego brak!
Nie mogłam ryzykować zbyt długiego pieczenia kurczaka, aby nie zrobił się zanadto suchy, jednocześnie nie sposób było przewidzieć jak długo będzie mu dane „siedzieć” w piekarniku… Z pomocą „przyszedł” gliniany garnek rzymski.
Przyprawionego kurczaka włożyłam do namoczonego wodą glinianego garnka, wstawiłam do zimnego piekarnika. Nastawiłam temperaturę na 190 stopni oraz czas pieczenia na 2 godziny i… wyszłam z domu.
Wróciłam po prawie 3 godzinach. Garnek rzymski wspaniale utrzymywał temperaturę, kurczak był upieczony i wilgotny. Zdjęłam pokrywkę z garnka, usunęłam nadmiar wytworzonego sosu, ponownie włączyłam piekarnik (tym razem funkcja „opiekanie”) i po 10 minutach wyjęłam z pieca gorącego, pachnącego kurczaka z chrupiącą, ciemno złotą skórką :)
Oba cele: smakowy i logistyczny zostały osiągnięte!
Uwaga:)
Garnki rzymskie
Są to garnki gliniane, które przed użyciem każdorazowo moczymy w wodzie. Delikatne pory gliny absorbują wodę, która nawilża garnek. Podczas ogrzewania garnka w piekarniku, wewnątrz naczynia wytwarza się para wodna, co w efekcie daje zdrowe, soczyste, pełne aromatów jedzenie, w większości ugotowane we własnych sosach.
Zaletą tych garnków jest ponadto długie utrzymywanie ciepła i nieprzywieranie potraw („nieprzywieralność” uzyskuje się po 2-3 użyciach naczynia!).
Zasady użytkowania naczynia:
* Przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów.
* Przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut.
* UWAGA!!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
* Gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem.
* Po użyciu garnek należy umyć w ciepłej wodzie. UWAGA!!! Nie używać płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia.
* Po użyciu należy przechowywać otwarte naczynie w przewiewnym miejscu tak aby mogło swobodnie wysychać.
* W miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę.
* Po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia.
* Czas pieczenia w rzymskim garnku może różnić się od czasu pieczenia w innych naczyniach.
(informacje te pochodzą ze stron producentów garnków rzymskich)
Ja swój garnek rzymski nabyłam aby piec w nim chleby… Niestety u mnie ta metoda się nie sprawdziła. Uważam, że chleby dużo lepiej piecze się w garnkach żeliwnych i tej techniki będę się trzymała :)
Dzisiaj, będąc zmuszona okolicznościami, dałam garnkowi rzymskiemu „drugą szansę” i tym razem był to prawdziwy sukces! Już zaczęłam się zastanawiać nad kolejnymi daniami, które w nim przygotuję… myślę, że pieczeń wołowa powinna także wyjść wspaniale ;)
Składniki:
1 kurczak doprawiony do smaku solą, pieprzem i słodką papryką
Farsz:
1/2 kabaczka pokrojonego w grubą kostkę
1 pęczek drobnej cebuli dymki
4-5 posiekanych ząbków czosnku
1 łyżka suszonego rozmarynu
2 łyżki czarnych oliwek
4-5 marchewek
Wykonanie:
Składniki farszu wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Kurczaka napełnić farszem i zasznurować .
Gliniany garnek rzymski z pokrywą moczyć w wodzie przez 15-20 minut.
Na dno garnka włożyć obrane marchewki, stanowią one rodzaj „rusztu”, na którym leży kurczak. (Pozwoli to na upieczenie, a nie ugotowanie kurczaka w sosie własnym. Jednocześnie w czasie pieczenia w sosie z kurczaka ugotują się marchewki i będą stanowiły smakowity dodatek do mięsa. Osobom, które nie przestrzegają diety, polecam zastąpienie/uzupełnienie marchewek surowymi ziemniakami.)
Garnek rzymski wraz z kurczakiem wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 190-200 stopni. Piec 100-120 minut. Na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywkę z garnka, odlać nadmiar sosu i piec kurczaka aż do pożądanego zarumienienia skórki. (Można także zastosować metodę 2-etapową opisaną we wstępie powyżej.)
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/02/kurczak-pieczony-w-garnku-rzymskim