Wykonanie

Bardzo lubię połączenie słodko-kwaśnych
owoców i
serów! A jeśli jeszcze
ser jest zapieczony, to znaczy, że lepiej być już nie może:)O daniu tym przypomniałam sobie, gdy zobaczyłam ten przepis w „Teatrze Gotowania”.Uwaga:)Zawsze staram się
mieć w domu „żelazny zapas” składników, które stanowią bazę dla sałatek :Liście : dowolny rodzaj
sałaty i/lub
kiełkiWarzywa :
pomidor,
ogórek świeży i/lub konserwowy,
papryka,
cebula,
Zioła :
szczypior,
bazylia i inne świeże lub suszoneDodatki :
oliwki,
suszone pomidory,
cytryny,
oliwa z oliwek,
orzechySery :
feta lub
mozarella lub koziMając te składniki zawsze można coś dobrego „wyczarować”:)Składniki:1 twarda
gruszka (u mnie „Konferencja”)
ser pleśniowy (u mnie „Roquefort”)
rukolakiełkipomidorki koktajlowe
orzechy włoskieoliwa z oliwek i
ocet balsamicznyWykonanie:
Gruszkę obrać, przekroić na połówki. W miejsce wydrążonego gniazda nasiennego nałożyć
ser pleśniowy.Zapiekać około 10 minut w temperaturze 190 stopni.Podawać przybrane
orzechami włoskimi i ułożone na sałacie. Dookoła rozłożyć
pomidorki koktajlowe.
Sałatę skropić
oliwą i
octem balsamicznym.Smacznego:)