Wykonanie

Faszerowane
pomidory to świetny pomysł na kolacje ze znajomymi, są ładne, pachnące, i idealne do jedzenia w doborowym towarzystwie. Twoich przyjaciół,
wina i
bagietek : )Ale najpierw kilka słów o przepisach. Nie wydaje Wam się czasem że wasze przepisy są nudne, monotonne, że wszyscy je znają? Mi czasem tak, chociaż lubię swoje smaki, myślę że są hmm jednokierunkowe ? Ewentualnie dwukierunkowe... To jest jak maniera, trudno by mi było zacząć gotować inaczej, nawet bym nie chciała. Miałam więc mały kryzys kulinarny. Wczoraj w autobusie opowiadałam babci o faszerowanych paprykach i sałatkach z
brokułami, o tym ile można zrobić z kostką
fety. Nagle do rozmowy dołączyły się inne kobiety, zafascynowane moimi nowatorskimi przepisami. Zapisały kilka z nich, opowiedziały o nudzie w tradycyjnej polskiej kuchni i każda z nas poszła w swoją stronę. Poczułam że
mogę kogoś zainspirować, że nie wszyscy znają taką kuchnię jaką ja prowadzę …Składniki :tyle
pomidorów ile osób
feta (na 5
pomidorów ponad pół kostki)po 4
czarne oliwkipo łyżeczce
oliwy z oliwekkilka łyżek mielonych
orzechów włoskichpo 1
suszonym pomidorzeczosneksuszona
bazyliaświeża
bazylia,
rozmaryn i
pietruszkasół,
pieprzkilka kropli
octu balsamicznegoPrzygotowanie:1.
Pomidory umyć, odciąć im górę i wydrążyć łyżka.2.Część miąższu zostawić w misce3.Dodać
fetę, rozmieszać ją z miąższem
pomidorów4.Dodać drobno pokrojone
oliwki,
pomidory,
zioła,
czesnek i
orzechy5.Przyprawić, dodać
oliwę i
ocet do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji6.Zapiekać w piekarniku, ok 15 minut. Smaki mają się połączyć.

W.xoxo