ßßß Cookit - przepis na Pomidory faszerowane (imprezowo, towarzyskie)

Pomidory faszerowane (imprezowo, towarzyskie)

nazwa

Wykonanie

Faszerowane pomidory to świetny pomysł na kolacje ze znajomymi, są ładne, pachnące, i idealne do jedzenia w doborowym towarzystwie. Twoich przyjaciół, wina i bagietek : )
Ale najpierw kilka słów o przepisach. Nie wydaje Wam się czasem że wasze przepisy są nudne, monotonne, że wszyscy je znają? Mi czasem tak, chociaż lubię swoje smaki, myślę że są hmm jednokierunkowe ? Ewentualnie dwukierunkowe... To jest jak maniera, trudno by mi było zacząć gotować inaczej, nawet bym nie chciała. Miałam więc mały kryzys kulinarny. Wczoraj w autobusie opowiadałam babci o faszerowanych paprykach i sałatkach z brokułami, o tym ile można zrobić z kostką fety. Nagle do rozmowy dołączyły się inne kobiety, zafascynowane moimi nowatorskimi przepisami. Zapisały kilka z nich, opowiedziały o nudzie w tradycyjnej polskiej kuchni i każda z nas poszła w swoją stronę. Poczułam że mogę kogoś zainspirować, że nie wszyscy znają taką kuchnię jaką ja prowadzę …
Składniki :
tyle pomidorów ile osób
feta (na 5 pomidorów ponad pół kostki)
po 4 czarne oliwki
po łyżeczce oliwy z oliwek
kilka łyżek mielonych orzechów włoskich
po 1 suszonym pomidorze
czosnek
suszona bazylia
świeża bazylia, rozmaryn i pietruszka
sół, pieprz
kilka kropli octu balsamicznego
Przygotowanie:
1.Pomidory umyć, odciąć im górę i wydrążyć łyżka.
2.Część miąższu zostawić w misce
3.Dodać fetę, rozmieszać ją z miąższem pomidorów
4.Dodać drobno pokrojone oliwki, pomidory, zioła, czesnek i orzechy
5.Przyprawić, dodać oliwę i ocet do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji
6.Zapiekać w piekarniku, ok 15 minut. Smaki mają się połączyć.
W.
xoxo
Źródło:http://perfectmelt.blogspot.com/2011/09/pomidory-faszerowane-imprezowo.html