Wykonanie


Wzorem Moniki, odmieniłam klasyczną
sałatkę caprese - upiekłam
pomidory, zamiast dawać je w wersji surowej. Reszta się zgadza - jest
mozarella z zalewy,
bazylia i
oliwa z pierwszego tłoczenia. O tej
porze roku są jeszcze gruntowe
pomidory, aromatyczne i pyszne, więc równie dobrze, możesz pominąć etap pieczenia.Składniki:400 g
pomidorków koktajlowych/albo małych i mięsistych
pomidorów gruntowych np. lima2 kule
mozzarelli z zalewy, zwykłej lub w wersji bazyliowej2 łyżki
oliwy - najlepiej smakowej (np. truflowej i rozmarynowej)2 małe ząbki
czosnkuświeże
zioła:
rozmaryn,
bazyliapieprz,
ocet balsamicznyWykonanie:
Mozzarellę pokroić w kostkę,
czosnek posiekać drobniutko. Do
mozzarelli dodać sos zrobiony z
czosnku i ulubionej
oliwy, wszystko dobrze wymieszać. Miseczkę owinąć folią i włożyć do lodówki na przynajmniej trzy godziny.
Pomidorki przekroić na pół,
pomidory lima na plasterki. Ułożyć je na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika), posypać
pieprzem, i posiekanymi igiełkami
rozmarynu, skropić delikatnie
oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości
pomidorów). A
potem tylko delikatnie przemieszać z zamarynowaną
mozzarellą i
porwanymi listkami
bazylii. Skropić
octem balsamicznym.Ja piekłam
pomidory razem z
bazylią, ale w wersji podanej wyżej,
sałatka jest nawet lepsza.
