ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonych pomidorów - inna wersja caprese

Sałatka z pieczonych pomidorów - inna wersja caprese

nazwa

Wykonanie

Wzorem Moniki, odmieniłam klasyczną sałatkę caprese - upiekłam pomidory, zamiast dawać je w wersji surowej. Reszta się zgadza - jest mozarella z zalewy, bazylia i oliwa z pierwszego tłoczenia. O tej porze roku są jeszcze gruntowe pomidory, aromatyczne i pyszne, więc równie dobrze, możesz pominąć etap pieczenia.
Składniki:
400 g pomidorków koktajlowych/albo małych i mięsistych pomidorów gruntowych np. lima
2 kule mozzarelli z zalewy, zwykłej lub w wersji bazyliowej
2 łyżki oliwy - najlepiej smakowej (np. truflowej i rozmarynowej)
2 małe ząbki czosnku
świeże zioła: rozmaryn, bazylia
pieprz, ocet balsamiczny
Wykonanie:
Mozzarellę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobniutko. Do mozzarelli dodać sos zrobiony z czosnku i ulubionej oliwy, wszystko dobrze wymieszać. Miseczkę owinąć folią i włożyć do lodówki na przynajmniej trzy godziny.
Pomidorki przekroić na pół, pomidory lima na plasterki. Ułożyć je na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika), posypać pieprzem, i posiekanymi igiełkami rozmarynu, skropić delikatnie oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości pomidorów). A potem tylko delikatnie przemieszać z zamarynowaną mozzarellą i porwanymi listkami bazylii. Skropić octem balsamicznym.
Ja piekłam pomidory razem z bazylią, ale w wersji podanej wyżej, sałatka jest nawet lepsza.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/09/salatka-z-pieczonych-pomidorow-inna.html