ßßß
Cookit - przepis na BAWARSKA ZUPA DYNIOWA
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
BAWARSKA ZUPA DYNIOWA
Składniki
Cebula
Chili
Groszek zielony mrożony
Grzyby suszone
Oliwa z oliwek
Papryka czerwona
Pieprz
Sól
Śmietana 18%
Liść laurowy
Bulion drobiowy
Pieprz cayenne
Wykonanie
Dzisiaj zaprezentuję Wam już czwarty z
serii
przepisów kuchni niemieckiej. Po kartoffelsalat, kartoflance berlińskiej,
golonce
pieczonej dziś
pora
na nieco lżejsze danie – zupę z dyni. Zupę dość nietypową, bo z dodatkiem
suszonych grzybów
, co powoduje, że jej smak jest bardziej złożony i
dynia
jest dość trudna w niej do rozpoznania, choć kolor
dyniowy
jest dość wyraźny 😛Przepis zaczerpnęłam z bloga Zacisze kuchenne .
Składniki na 4 porcje:750g obranej dyni1 litr
bulionu drobiowo
-wołowego1
cebula
1/2
czerwonej papryki
200 g
mrożonego zielonego groszku
kilka
suszonych grzybków
liść laurowy
sól
,
pieprz
1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne
(
chilli
)2 łyżki
oliwy
pomace+
śmietana 18%
do podania1. Przygotować warzywa:
dynię
i
paprykę
pokroić w małą kostkę,
cebulę
posiekać.2. W garnku rozgrzać
oliwę
i podsmażyć na niej
cebulę
. Dodać
dynię
i chwilę smażyć razem.3. Do podsmażonej dyni i
cebuli
dorzucić
liść laurowy
i
grzybki
. Zalać
bulionem
i gotować ok. 20 minut.4. Dodać
paprykę
i
groszek
. Gotować jeszcze 10 minut.5. Przyprawić
solą
,
pieprzem
i
chilli
. Podawać z łyżką
śmietany
na porcję.
Źródło:
http://mopswkuchni.net/2015/02/21/bawarska-zupa-dyniowa
Przepisy powiązane
Zupa krem z dynii
Zupa z dyni po bawarsku
Fasola po serbsku
Zupa doskonała
Spaghettini z chorizo w 10 minut / 10 minutes spaghettini with chorizo.
Składniki powiązane (0)