ßßß
Składniki na 4 porcje:750g obranej dyni1 litr bulionu drobiowo-wołowego1 cebula1/2 czerwonej papryki200 g mrożonego zielonego groszkukilka suszonych grzybkówliść laurowysól, pieprz1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)2 łyżki oliwy pomace+ śmietana 18% do podania1. Przygotować warzywa: dynię i paprykę pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać.2. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Dodać dynię i chwilę smażyć razem.3. Do podsmażonej dyni i cebuli dorzucić liść laurowy i grzybki. Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut.4. Dodać paprykę i groszek. Gotować jeszcze 10 minut.5. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Podawać z łyżką śmietany na porcję.