Wykonanie
Uwielbiam zupy ziemniaczane. Ta bardzo przypadła mnie i mojemu mężowi do gustu. Jest idealna na zimę – pożywna i rozgrzewająca.Przepis, z małymi zmianami, pochodzi z książki Kuchnia niemiecka z
serii Encyklopedia kulinarna Wydawnictwo TEN, 1991.
Składniki:200 g
boczku ze skórą300 g obranych
ziemniaków1 duża
cebula1 litr
bulionu drobiowego100 g
marchwi100 g
selera50 g
porówmała
śmietana 18%1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz1. Ugotować rosół drobiowo-warzywny. Odcedzić. Zostawić 100 g ugotowanej w rosole
marchwi, 100 g
selera oraz 50 g
porów. Można też ugotować warzywa w zupie.
Mięso z rosołu można wykorzystać do II dania np. do naleśników farmerskich .2. Od
boczku odkroić skórę, zostawić.
Boczek,
ziemniaki i
cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrojony
boczek wraz ze skórą podsmażyć na patelni, dodać
cebulę i
ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć.3. Przełożyć
boczek (ze skórą),
cebulę i
ziemniaki do garnka. Zalać rosołem i gotować około 25 minut. Nieco rosołu zostawić, aby móc zmiksować w nim
marchew,
seler i
pora.3. Wyjąć skórę z
boczku, wyrzucić. Dodać zmiksowane jarzyny i
majeranek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić
solą i
pieprzem oraz wymieszać ze
śmietaną (ostrożnie, aby się nie zważyła).4. Najlepiej podawać z
chlebem lub grzankami. Można posypać
koperkiem.To pierwszy przepis, jaki dodaję do akcji Kuchnia Niemiecka. W zanadrzu mam jeszcze kilka 😉Pragnę także dodać przepis do akcji
Margarytki „Zupa na rozgrzewkę” – szczegóły poznacie w wydarzeniu na FB klikając tutaj .