ßßß
Składniki:200 g boczku ze skórą300 g obranych ziemniaków1 duża cebula1 litr bulionu drobiowego100 g marchwi100 g selera50 g porówmała śmietana 18%1 łyżeczka majerankusól, pieprz1. Ugotować rosół drobiowo-warzywny. Odcedzić. Zostawić 100 g ugotowanej w rosole marchwi, 100 g selera oraz 50 g porów. Można też ugotować warzywa w zupie. Mięso z rosołu można wykorzystać do II dania np. do naleśników farmerskich .2. Od boczku odkroić skórę, zostawić. Boczek, ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrojony boczek wraz ze skórą podsmażyć na patelni, dodać cebulę i ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć.3. Przełożyć boczek (ze skórą), cebulę i ziemniaki do garnka. Zalać rosołem i gotować około 25 minut. Nieco rosołu zostawić, aby móc zmiksować w nim marchew, seler i pora.3. Wyjąć skórę z boczku, wyrzucić. Dodać zmiksowane jarzyny i majeranek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać ze śmietaną (ostrożnie, aby się nie zważyła).4. Najlepiej podawać z chlebem lub grzankami. Można posypać koperkiem.To pierwszy przepis, jaki dodaję do akcji Kuchnia Niemiecka. W zanadrzu mam jeszcze kilka 😉Pragnę także dodać przepis do akcji Margarytki „Zupa na rozgrzewkę” – szczegóły poznacie w wydarzeniu na FB klikając tutaj .