Wykonanie
Przerabiam
dynię na różne sposoby i ciągle mi mało. W lodówce czeka kolejna partia pysznego musu, który można wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Dziś zapraszam na rozgrzewającą zupę, a już niedługo pojawi się przepis na ciasto z
dynią z dodatkiem
czerwonego wina i
octu balsamicznego.600 g pieczonego miąższu dyni (lub musu
dyniowego)150 g
ziemniaków150 g
marchewki1 mała
cebula1 mały
seler1 mały
por500-600 ml
bulionu drobiowego500 g
pieczarekśmietana 18%sól,
pieprz,
rozmarynDo garnka wlewamy
bulion, wrzucamy miąższ dyni, pokrojone w kostkę
ziemniaki,
marchew,
pora,
selera i posiekaną
cebulę po czym gotujemy przez 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy zupę
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem.
Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i smażymy. Gotową zupę rozlewamy do misek, ozdabiamy odrobiną
śmietany,
pieczarkami oraz świeżymi
ziołami.