ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni z pieczarkami i rozmarynem

Krem z dyni z pieczarkami i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Przerabiam dynię na różne sposoby i ciągle mi mało. W lodówce czeka kolejna partia pysznego musu, który można wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Dziś zapraszam na rozgrzewającą zupę, a już niedługo pojawi się przepis na ciasto z dynią z dodatkiem czerwonego wina i octu balsamicznego.
600 g pieczonego miąższu dyni (lub musu dyniowego)
150 g ziemniaków
150 g marchewki
1 mała cebula
1 mały seler
1 mały por
500-600 ml bulionu drobiowego
500 g pieczarek
śmietana 18%
sól, pieprz, rozmaryn
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy miąższ dyni, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pora, selera i posiekaną cebulę po czym gotujemy przez 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i rozmarynem. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i smażymy. Gotową zupę rozlewamy do misek, ozdabiamy odrobiną śmietany, pieczarkami oraz świeżymi ziołami.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/krem-z-dyni-z-pieczarkami-i-rozmarynem