Wykonanie
Składniki:- 1
cebula- 1
marchew- 2
ziemniaki- 30 dag
pieczarek- 1
korzeń pietruszki- 1/4 szklanki
śmietanki 18%- 1
kostka rosołowa-
sól i
pieprz- grzankiSposób przygotowania:1.
Pietruszkę,
marchew,
ziemniaki,
cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę, zalewamy 3 szklankami
wody, wrzucamy
kostkę rosołową i gotujemy do miękkości warzyw.2.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce
oleju, aż puszczą
wodę. Połowę
pieczarek dodajemy pod koniec gotowania warzyw, a drugą część odstawiamy.3. Warzywa z
pieczarkami miksujemy, następnie stawiamy ponownie na palnik, przyprawiamy i dodajemy
śmietankę.4. Zupę nalewamy do miseczek, podajemy z grzankami i pozostawionymi
pieczarkami.