Wykonanie
Zupę z
pora lubimy w każdej postaci. Ale ta jest wyjątkowa, ponieważ jest z
białym serem. Początkowo nie byłyśmy przekonane do tego pomysłu, ale wszystkiego trzeba spróbować. Wyszła smaczna, a
biały ser pod wpływem wrzątku zmienia się w kluseczki
serowe, które świetnie się komponują z kremem
porowym. Więc tym niecodziennym przepisem chcemy się pochwalić i zachęcić do gotowania!
cebulamarchewkapietruszka korzeń2
ziemniakipor250g
twarogu1,5
kostki rosołowesól,
pieprzCebulę,
marchewkę pietruszkę i
ziemniaki kroimy w kostkę.
Por kroimy w talarki. Zaczynamy od podsmażenia
cebuli. Gdy będzie szklista, dodajemy
marchewkę i
pietruszkę, dusimy przez chwilę, dodajemy
ziemniaki, dusimy przez kolejne kilka minut. Następnie dodajemy
por i zalewamy wrzątkiem, około 1,5 litra, aż
woda będzie około 2cm ponad warzywa. Dodajemy
kostki rosołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Zupę blendujemy, aby uzyskać konsystencję kremu. Następnie do zmiksowanej już zupy wrzucamy pokrojony w kostkę
twaróg. Gotujemy 5 minut.Wskazówka: lepiej nie używajcie
sera mazurskiego z mlekpolu, ponieważ bardzo się kruszy i nam zamiast kluseczek wyszły bardzo małe kluseczki :) najlepszy będzie taki
ser, który przy krojeniu w kostkę będzie trzymał swój kształt.