ßßß
Składniki na 4 osoby:1 średnia cukinia4 łodygi selera naciowego1 cebulałyżka posiekanej natki pietruszkiłyżka posiekanego koperkuświeże zioła: bazylia, cząber, estragon (ewentualnie suszone)2 łyżki oliwy z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia)1 litr wodysól, pieprz1. Cebulę kroimy w kostkę. Seler w plasterki, cukinię (razem ze skórką) przekrawamy na ćwiartki i również kroimy w plasterki.2. Oliwę rozgrzewamy w garnku, podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy seler i cukinię. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 20 minut.3. Do garnka dorzucamy natkę i koperek, chwilę gotujemy. Dodajemy zioła, sól i pieprz i miksujemy na gładki krem.Polecam tę zupę ze świeżymi ziołami, z suszonymi efekt nie będzie taki sam. Ilość ziół jest uzależniona od Was. Możecie dodać też inny zestaw – Wasz ulubiony. Aby zupa była bardziej pożywna możecie ją zabielić delikatnie śmietaną lub jogurtem i podać z grzankami serowymi.