ßßß Cookit - przepis na Ryżowa sałatka z soczewicą

Ryżowa sałatka z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Dziś prosta i bardzo zdrowa sałatka z soczewicą, która świetnie ,,czyści" lodówkę z resztek warzyw i sera. My zjedliśmy ją na kolację, ale będzie też idealna jako lekki obiad lub drugie śniadanie. W następnym letnim sezonie wspaniale sprawdzi się też jako dodatek do mięs z grilla. Jak prawie przy każdej sałatce, zachęcam do modyfikacji przepisu w zależności od własnego smaku i zawartości lodówki. Smacznego:)
ok. szklanki ugotowanego ryżu,
1/2 - 3/4 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy (u mnie ekologiczna soczewica ze sklepu Smaki Ziemi),
2 łodygi selera naciowego,
duży pomidor,
mały ogórek,
pół małej cebuli,
kilka grubych plastrów fety,
kilka łyżek mieszanki świeżych ziół (u mnie natka pietruszki, kolendra i koperek),
kilka łyżek oliwy,
sok z cytryny (do smaku)
sól, pieprz (do smaku)
Ogórka i pomidora pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, połączyć z ryżem i soczewicą. Wkruszyć ser, dodać oliwę, sok z cytryny, świeże zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/ryzowa-saatka-z-soczewica.html