ßßß
Dziś prosta i bardzo zdrowa sałatka z soczewicą, która świetnie ,,czyści" lodówkę z resztek warzyw i sera. My zjedliśmy ją na kolację, ale będzie też idealna jako lekki obiad lub drugie śniadanie. W następnym letnim sezonie wspaniale sprawdzi się też jako dodatek do mięs z grilla. Jak prawie przy każdej sałatce, zachęcam do modyfikacji przepisu w zależności od własnego smaku i zawartości lodówki. Smacznego:)ok. szklanki ugotowanego ryżu,1/2 - 3/4 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy (u mnie ekologiczna soczewica ze sklepu Smaki Ziemi),2 łodygi selera naciowego,duży pomidor,mały ogórek,pół małej cebuli,kilka grubych plastrów fety,kilka łyżek mieszanki świeżych ziół (u mnie natka pietruszki, kolendra i koperek),kilka łyżek oliwy,sok z cytryny (do smaku)sól, pieprz (do smaku)Ogórka i pomidora pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, połączyć z ryżem i soczewicą. Wkruszyć ser, dodać oliwę, sok z cytryny, świeże zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać.