Wykonanie
Dziś prosta i bardzo zdrowa
sałatka z
soczewicą, która świetnie ,,czyści" lodówkę z resztek warzyw i
sera. My zjedliśmy ją na kolację, ale będzie też idealna jako lekki obiad lub drugie śniadanie. W następnym letnim sezonie wspaniale sprawdzi się też jako dodatek do
mięs z grilla. Jak prawie przy każdej
sałatce, zachęcam do modyfikacji przepisu w zależności od własnego smaku i zawartości lodówki. Smacznego:)ok. szklanki ugotowanego
ryżu,1/2 - 3/4 szklanki ugotowanej brązowej
soczewicy (u mnie ekologiczna
soczewica ze sklepu Smaki Ziemi),2
łodygi selera naciowego,duży
pomidor,mały
ogórek,pół małej
cebuli,kilka grubych plastrów
fety,kilka łyżek mieszanki świeżych
ziół (u mnie
natka pietruszki,
kolendra i
koperek),kilka łyżek
oliwy,
sok z cytryny (do smaku)
sól,
pieprz (do smaku)
Ogórka i
pomidora pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, połączyć z
ryżem i
soczewicą. Wkruszyć
ser, dodać
oliwę,
sok z cytryny, świeże
zioła i
przyprawy. Dokładnie wymieszać.