Wykonanie
Zupa, którą dziś zaprezentuję powstała z produktów, jakie aktualnie miałam w domu. I wyszła cudownie. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa. Robi się ją w pół godziny. Zróbcie ją
póki jest polska
cukinia i świeże
zioła. Pewnie większość z Was ma je w swoich ogródkach lub na balkonach.
Składniki na 4 osoby:1 średnia
cukinia4
łodygi selera naciowego1
cebulałyżka posiekanej
natki pietruszkiłyżka posiekanego
koperkuświeże
zioła:
bazylia, cząber,
estragon (ewentualnie suszone)2 łyżki
oliwy z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia)1 litr
wodysól,
pieprz1.
Cebulę kroimy w kostkę.
Seler w plasterki,
cukinię (razem ze skórką) przekrawamy na ćwiartki i również kroimy w plasterki.2.
Oliwę rozgrzewamy w garnku, podsmażamy na niej
cebulę, następnie dodajemy
seler i
cukinię. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem 20 minut.3. Do garnka dorzucamy
natkę i
koperek, chwilę gotujemy. Dodajemy
zioła,
sól i
pieprz i miksujemy na gładki krem.Polecam tę zupę ze świeżymi
ziołami, z suszonymi efekt nie będzie taki sam. Ilość
ziół jest uzależniona od Was. Możecie dodać też inny zestaw – Wasz ulubiony. Aby zupa była bardziej pożywna możecie ją zabielić delikatnie
śmietaną lub
jogurtem i podać z grzankami serowymi.