Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle wyrafinowaną w smaku sałatkę. Zwróciłam na nią uwagę ze względu na niezwykłe połączenie pomidorów i buraków. A ja lubię wypróbowywać takie nietypowe i niesztampowe połączenia.Przepis pochodzi z książki Wyprawy po przyprawy S. Parle, E. Grazette.Składniki na 2 porcje:2 duże buraki ćwikłowe okrągłe2 pomidory żółte2 pomidory czerwonegarść listków selera naciowegosól morskapieprz czarny świeżo mielonydressing:1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego1/2 łyżeczki majeranku suszonego lub 1 łyżka świeżego1 łyżka siekanego koperku1/4 posiekanej papryczki chili1/2 ząbka czosnku2 łyżki oliwy z oliwek extra virginsok z 1/2 cytryny1. Buraki gotujemy w łupinach przez około 30 minut. Następnie odcedzamy, przelewamy kilka razy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia.2. Kmin rzymski prażymy na suchej patelni przez około 2 minuty. Przekładamy do ostygnięcia do np. małej miseczki.3. Na dużej desce siekamy czosnek z chili, majerankiem i koperkiem. Na sam koniec dodajemy nasiona kminu, aby zmiażdżyć je delikatnie. Przekładamy przyprawy do miski, mieszamy sokiem z cytryny oraz oliwą.4. Buraki obieramy (najlepiej pocierając skórkę rekami w rękawiczkach). Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy warzywa w plastry o grubości ok. 0,5 cm i układamy naprzemiennie na talerzach. Posypujemy posiekanymi listkami selera naciowego.5. Posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy kminowo-ziołowym dressingiem.Połączenie buraków i pomidorów okazało się być bardzo trafione. Dressing był dość ostry w smaku z anyżowym posmakiem. Dla osób lubiących mniej zdecydowane smaki polecam dodać mniej chilli i kminu. Idealnie moim zdaniem pasowałyby tutaj jeszcze oliwki czy kozi ser.To już drugi przepis do mojej akcji z psiankami, tym razem pod znakiem pomidora. Jutro zapraszam na danie z dominującą paprykową nutą