ßßß Cookit - przepis na Baked beans czyli fasolka po bretońsku z pieczoną kiełbasą.

Baked beans czyli fasolka po bretońsku z pieczoną kiełbasą.

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku to klasyk, który jest prosty do przygotowania, szybki, przepyszny i idealny na rozgrzewający jesienny bądź zimowy obiad. Zawsze przygotowywałam ją smażąc kiełbasę na oleju rzepakowym, żeby uzyskać chrupiącą skórkę i wyrazisty smak. Jak się okazało, pieczenie kiełbasy pokrojonej w plasterki daje bardzo podobny efekt, obcina kalorie prawie o połowę i jest wersją dla leniwych, którzy nie przepadają za sterczeniem nad gazówką i mieszaniem zawartości patelni co 3 minuty.
* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki na 4 porcj e .
kiełbasa myśliwska [200 g]
biała fasola [240 g / 1 puszka]
pomidory krojone w puszce [400 g / 1 puszka]
sól morska [łyżeczka]
papryka wędzona [pół łyżeczki]
czosnek granulowany [pół łyżeczki]
pieprz czarny [p ół łyżeczki]
majeranek [łyżeczka]
Kiełbasę pokroić na plasterki i wyłożyć na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15 min, aż do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki.
W garnku o grubym dnie zagotować puszkę pomidorów z odrobiną wody i z przyprawami (oprócz majeranku), aż do rozpadnięcia się pomidorowych cząstek.
Gdy sos będzie gotowy, dodać upieczoną kiełbasę, odsączoną i opłukaną fasolę i gotować przez ok. 10 min.
Pod koniec gotowania doprawić majerankiem roztartym w palcach. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/10/baked-beans-czyli-fasolka-po-bretonsku.html