Wykonanie
Fasolka po bretońsku to klasyk, który jest prosty do przygotowania, szybki, przepyszny i idealny na rozgrzewający jesienny bądź zimowy obiad. Zawsze przygotowywałam ją smażąc
kiełbasę na
oleju rzepakowym, żeby uzyskać chrupiącą skórkę i wyrazisty smak. Jak się okazało, pieczenie
kiełbasy pokrojonej w plasterki
daje bardzo podobny efekt, obcina kalorie prawie o połowę i jest wersją dla leniwych, którzy nie przepadają za sterczeniem nad gazówką i mieszaniem zawartości patelni co 3 minuty.* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 4 porcj e .►
kiełbasa myśliwska [200 g]►
biała fasola [240 g / 1 puszka]►
pomidory krojone w puszce [400 g / 1 puszka]►
sól morska [łyżeczka]►
papryka wędzona [pół łyżeczki]►
czosnek granulowany [pół łyżeczki]►
pieprz czarny [p ół łyżeczki]►
majeranek [łyżeczka]
Kiełbasę pokroić na plasterki i wyłożyć na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15 min, aż do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki.W garnku o grubym dnie zagotować puszkę
pomidorów z odrobiną
wody i z
przyprawami (oprócz
majeranku), aż do rozpadnięcia się
pomidorowych cząstek.Gdy sos będzie gotowy, dodać upieczoną
kiełbasę, odsączoną i opłukaną
fasolę i gotować przez ok. 10 min.Pod koniec gotowania doprawić
majerankiem roztartym w palcach. Podawać na gorąco ze świeżym
pieczywem.