Wykonanie
Muszę przyznać, że ostatnio zajadam się tą
sałatką, a słodko-ostro-kwaśny dressing do niej wprost uwielbiam!Jeżeli lubicie lekkie i pożywne dania, to ta
sałatka będzie idealna.Myślę też, że sprawdzi się świetnie na kolację lub lunch do pracy (jeżeli nie przeszkadza Wam
cebula). Dressing wystarczy transportować w małym słoiczku i polać sosem danie tuż przed spożyciem.Gorąco polecam!Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).2
piersi z kurczaka*
sólpieprz2 średnie
pomidory, najlepsze będą mięsiste1
zielona papryka1 mała
cebulagarść drobno poszatkowanej
natki pietruszki1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
kukurydzySkładniki na sos:1/3 szklanki
oliwy3 łyżki
musztardy3 łyżki
octu2 łyżki płynnego
miodu2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnkupół łyżeczki suszonego
tymianku*
Kurczaka można usmażyć (na niewielkiej ilości
oliwy lub
masła klarowanego) lub grillować.
Wykonanie:1.
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp
solą i
pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.2. Usmaż
mięso na patelni i odstaw do wystudzenia.3. Wszystkie składniki na dressing wlej/przełóż do słoika. Zakręć go i energicznie potrząsaj, aby dobrze wymieszać zawartość.4. Wstaw słoik na 30 minut do lodówki.5.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.6.
Paprykę i
cebulę pokrój w kostkę.7. Odsącz
wodę z puszek. Wsyp
fasolę i
kukurydzę do miski.8. Przełóż pozostałe składniki na
sałatkę do miski.9. Polej sosem
sałatkę tuż przed podaniem.Smacznego :)