Wykonanie
Dzisiejszy przepis jest idealnym pomysłem na zużycie resztek pieczonego
kurczaka lub
indyka. Sos Alfredo to
sos beszamelowo-
serowy, moja wersja jest na
bulionie i
mleku, więc jest dużo ciekawszy w smaku.Polecam :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na 2-3 porcje:miseczka kawałków pieczonego
kurczakaokoło 200-250 gramów
makaronu świderkiłyżka
margaryny lub
masła1,5 szklanki pełnego
mleka1 szklanka
bulionu (użyłam bulionetki wymieszanej z
wodą)3 pełne łyżki
mąki pszennej1/3 szklanki przetartego na tarce
parmezanu (nie trzeba dodawać)pół łyżeczki
czosnku granulowanego lub do smaku
pieprzdrobno poszatkowana
natka pietruszkisól (ewentualnie)
mozzarellaniewielka ilość
sera, np. gouda/parmezan, do posypania
Wykonanie:1. Ugotuj
makaron, ma być al-dente.2. Oddziel od kości
mięso.
3. Rozpuść
margarynę i posyp ją
mąką, wymieszaj. Smaż przez chwilę.4. Stopniowo wlewaj do garnka
mleko i
bulion. Bardzo intensywnie mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj, aż do zgęstnienia. Sos nie będzie bardzo gęsty.5, Jeśli zrobią się grudki, to sos można przetrzeć przez sito.6. Dopraw gorący sos
czosnkiem,
pieprzem, 1/3 szklanki
parmezanu.7. Dodaj do sosu
makaron i
kurczaka.
8. Dodaj
natkę.
9. Przełóż
makaron do naczynia żaroodpornego i posyp
mozzarellą.
10. Przemieszaj
makaron.
11. Posyp wierzch goudą.
12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez około 30 min. lub do rozpuszczenia się
sera.
Smacznego :)