ßßß Cookit - przepis na KAWA ZIARNISTA CAFE LIEGEOIS „MAGNIFICO“

KAWA ZIARNISTA CAFE LIEGEOIS „MAGNIFICO“

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Schab nadziewany żurawiną i ...
Przepyszny kawowiec : »
Jakiś czas temu dostałam od Przyjaciele Kawy coś co każdy powinien mieć w domu , mianowicie
KAWA ZIARNISTA CAFE LIEGEOIS „MAGNIFICO“
Postanowiłam zrobić ciasto z dodatkiem kawy . Już dawno nie robiłam , więc w sam raz kawa arabska idealnie pasuję . Ten aromat i smak będzie wspaniale się komponował .
Biszkopt :
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowo -kawowa:
- 800 ml śmietany 30 %
- żelatyna na 1 litr
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki świeżo mielonej kawy ziarnistej cafe liegeois magnifico
- 100 łyżki gorącej wody
Poncz:
15 łyżek zaparzonej kawy ziarnistej ( zmieliłam ją ) cafe liegeois magnifico posłodzonej
Dodatkowo:
- 200 gram orzeszków Pini
- 5 łyżek rozpuszczonego miodu miodu
Wykonanie:
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.
Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wcześniej przesiałam .
Wymieszałam składniki .
Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto .
Piekłam 25 minut w 170 stopniach .
Ostudzony biszkopt nasączyłam ponczem z kawy
Masa śmietanowo -kawowa:
Zmiksowałam śmietanę z dwiema łyżkami cukru.
Rozpuściłam żelatynę w 100 ml wody ( wrzątku ) .
Zaparzyłam zmieloną kawę w 100 ml wody i przelałam napar do żelatyny . Wymieszałam.
Do ostudzonej żelatyny z kawą przełożyłam śmietanę 4 łyżki i wymieszałam .
Teraz przełożyłam wszystko do śmietany wymieszałam i przełożyłam na biszkopt .
Do rozpuszczonego miodu dodałam orzechy Pini i nakładałam łyżeczką na śmietanę i do lodówki do zastygnięcia.
Zrobiłam degustację , zmieliłam kawę i zaparzyłam , poczęstowałam znajomych. Uwielbiam kawę z mlekiem więc i tym razem musiałam dolać.
Smak na plus
Zapach i aromat plus
Polecam serdecznie kawę można zakupić w sklepie Przyjaciele Kawy
Parę słów....................
" Dla prawdziwych smakoszy kawy! W tej mieszance harmonijnie współgrają ziarna aż z 7 różnych krajów: Etiopii, Kenii, Meksyku, Kostaryki, Kamerunu, Togo i Brazylii (80 % arabica i 20 % robusta). Prawidłowo zaparzona kawa jest wyjątkowo gęsta. Kawosze zakochają się w jej słodkawym smaku i naturalnie długo utrzymującym się posmaku czekolady!"
Zaprosiłam znajomych na degustację tej aromatycznej kawy . Ciasto smakowało wybornie .
Zrobiłam również kawkę i to dopiero była niespodzianka. Znajomi zachwycali się aromatem i smakiem :)
Dlatego polecam wam .Jeśli chcecie posmakować i przekonać się samemu jak naprawdę jest to zapraszam do sklepu Przyjaciele Kawy
niedziela, 25 stycznia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/01/KAWA-ZIARNISTA-CAFE-LIEGEOIS-bdquoMAGNIFICOldquo-1.html