ßßß
Na kawowym biszkopcie masa śmietanowo-kawowa, biszkopcik i rzecz najważniejsza, chrupiące orzechy włoskie skąpane w miodzie.Kubki smakowe wariują!Biszkopt kawowy:- 4 jajka- 3 czubate łyżki mąki tortowej- 1 szklanka cukru pudru- 2 łyżki kawy świeżo mielonej- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- 1 łyżka kakao- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa śmietanowo-kawowa:- 300 ml śmietanki tortowej 36 %- 2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki cukru- 2 łyżki świeżo mielonej kawy- 2 łyżki gorącej wodyPoncz:- 6 łyżek naparu z kawyDodatkowo:- okrągłe biszkopty- 1 szklanka obranych orzechów włoskich- 50 g masła- 1 łyżka mioduJajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, kawy, kakao i proszek do pieczenia przesiać, a następnie dodać do masy.Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.Żelatynę wraz z kawą i cukrem rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i powoli wlewać kawę z żelatyną, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu umieścić biszkopciki. Ciasto wstawić do lodówki.W rondelku rozpuścić masło, dodać orzechy i miód. Podgrzewać orzechy przez około 5-8 minut następnie wystudzić.Tak przygotowanymi orzechami udekorować ciasto.