ßßß Cookit - przepis na KAWOWIEC Z ORZECHAMI W MIODZIE

KAWOWIEC Z ORZECHAMI W MIODZIE

nazwa

Wykonanie

Na kawowym biszkopcie masa śmietanowo-kawowa, biszkopcik i rzecz najważniejsza, chrupiące orzechy włoskie skąpane w miodzie.
Kubki smakowe wariują!
Biszkopt kawowy:
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kawy świeżo mielonej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowo-kawowa:
- 300 ml śmietanki tortowej 36 %
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki świeżo mielonej kawy
- 2 łyżki gorącej wody
Poncz:
- 6 łyżek naparu z kawy
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty
- 1 szklanka obranych orzechów włoskich
- 50 g masła
- 1 łyżka miodu
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, kawy, kakao i proszek do pieczenia przesiać, a następnie dodać do masy.
Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
Żelatynę wraz z kawą i cukrem rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i powoli wlewać kawę z żelatyną, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu umieścić biszkopciki. Ciasto wstawić do lodówki.
W rondelku rozpuścić masło, dodać orzechy i miód. Podgrzewać orzechy przez około 5-8 minut następnie wystudzić.
Tak przygotowanymi orzechami udekorować ciasto.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/11/KAWOWIEC-Z-ORZECHAMI-W-MIODZIE.html