ßßß
Cookit - przepis na KAWOWIEC Z ORZECHAMI W MIODZIE
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
KAWOWIEC Z ORZECHAMI W MIODZIE
Składniki
Kurczak
Jajko
Mąka
Cukier puder
Kawa
Kawa rozpuszczalna
Kakao
Proszek do pieczenia
Śmietanka
Żelatyna
Cukier
Woda
Biszkopty
Orzech włoski
Masło
Miód
Wykonanie
Na
kawowym
biszkopcie
masa
śmietanowo
-kawowa, biszkopcik i rzecz najważniejsza, chrupiące
orzechy włoskie
skąpane w miodzie.
Kubki
smakowe wariują!
Biszkopt
kawowy
:- 4
jajka
- 3 czubate łyżki
mąki
tortowej- 1 szklanka
cukru pudru
- 2 łyżki
kawy
świeżo mielonej- 2 łyżki
kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka
kakao
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Masa
śmietanowo
-kawowa:- 300 ml
śmietanki
tortowej 36 %- 2 łyżeczki
żelatyny
- 2 łyżki
cukru
- 2 łyżki świeżo mielonej
kawy
- 2 łyżki gorącej
wody
Poncz:- 6 łyżek naparu z
kawy
Dodatkowo:- okrągłe
biszkopty
- 1 szklanka obranych
orzechów włoskich
- 50 g
masła
- 1 łyżka
miodu
Jajka
utrzeć z
cukrem
na puch.
Mąkę
,
kawy
,
kakao
i
proszek do pieczenia
przesiać, a następnie dodać do masy.Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować
masłem
i wysypać
bułką tartą
(tylko dno), wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
Biszkopt
piec przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu
biszkopt
wystudzić i nasączyć ponczem.
Żelatynę
wraz z
kawą
i
cukrem
rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę
ubić na sztywno i powoli wlewać
kawę
z
żelatyną
, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu umieścić biszkopciki. Ciasto wstawić do lodówki.W rondelku rozpuścić
masło
, dodać
orzechy
i
miód
. Podgrzewać
orzechy
przez około 5-8 minut następnie wystudzić.Tak przygotowanymi
orzechami
udekorować ciasto.
Źródło:
http://pao77.blox.pl/2014/11/KAWOWIEC-Z-ORZECHAMI-W-MIODZIE.html
Przepisy powiązane
Murzynek z kawą
Murzynek z kawą
Murzynek z kawą
Murzynek z kawą
Murzynek z kawą
Składniki powiązane (0)