Wykonanie
Lubię piec
drób w całości. Najbardziej uroczyste jest dla mnie pieczenie gęsiny na Św Marcina lub na obiad bożonarodzeniowy. Kurczęta pieczone w całości podaję dość często na obiady niedzielne, zaś
kaczki zazwyczaj przyrządzałam w częściach - długo pieczone kacze udka w czerwonej
pomarańczy, czy kacze piersi z ciekawymi sosami. Ale
kaczka pieczona w całości to także bardzo wdzięczny i elegancki sposób podania. Tym razem przepis na wyśmienita
kaczkę pieczoną z
szałwią,
imbirem i
jabłkami oraz doskonałym sosem z dodatkiem
miodu pitnego . Ta
kaczka godna jest uroczystości!

Bardzo bardzo "happy" nuty dziś u mnie rozbrzmiewają. Trochę swingu, jazzu, aż stopy same rwą się do tańca. Co na to powiecie? na drobinę rytmu, dobrej trąbki, uśmiechu przedwieczornego. Nuta w sam raz na poniedziałkowe popołudnie, prawda? Posłuchajcie ze mną "Get Happy" Harry James and His Orchestra...To nasze rodzinne, domowe krzątanie się przy niedzielnym lub świątecznym obiedzie ma swoje uroki.
Mauż obrabia
mięso, ja szykuję marynaty, farsze, sosy, córka prasuje obrusy, młodszy syn nakrywa do stołu, a starszy obiera
ziemniaki, a czasem ogarnia deser. I gdy taki
kurczak pieczony w całości,
gęś czy
kaczka bezwstydnie zaczynają się rumienić, a boskie aromaty pieczonych
jabłek,
ziół i przypraw rozsnuwają się po całym domu, co chwila ktoś zagląda przez szybkę piekarnika, czy to już, czy długo jeszcze, czy może jeszcze wypolerować talerze, a to
wino, to już otwarte, no i Mami kiedy w końcu wyjmiesz z pieca ...

Gdy nastaje październik, listopad i grudzień, kilka
razy w miesiącu jadamy gęsinę lub pieczone
kaczki. Jak mnie cieszy, że wspaniały polski
drób jest coraz bardziej dostępny i wraca do łask na
polskich stołach! Ile domów tyle wersji pieczonej gęsi, czy
kaczki. Ile niedziel, świąt, czy uroczystych obiadów, tyle upieczonych
tuszek, ciekawych nadzień i boskich dodatków do sosu. Tym razem mój sos do pieczonej
kaczki powstał z farszu, którym
kaczka była wypełniona -
jabłek,
szałwii, warzyw oraz wyśmienitego polskiego
miodu pitnego - trójniaka . Jest przepyszny!

No, a kacza
tuszka też była potraktowana łaskawie -
kaczka przez noc marynowała się w
soku jabłkowym, by była jeszcze bardziej soczysta i delikatna. W końcu o taki
drób właśnie chodzi - miękki, delikatny, będący ukoronowaniem odświętnego obiadu.
Kaczka marynowana w
soku jabłkowym będzie miała każdy kawałek
mięsa pyszny - tak udka, jak i skrzydełka, czy pierś. A jaki kawałek z
kaczki najbardziej lubicie?

Jeśli szukacie przepisów na dania z
kaczką, KONIECZNIE zerknijcie do kilku moich ulubionych propozycji:- długo pieczone kacze udka w czerwonej
pomarańczy - rewelacyjne!- pierś
kaczki z korzennymi
śliwkami - cudownie jesienna- pierś
kaczki z
dynią i
pak choi- pierś
kaczki z doskonałym sosem
daktylowymZajrzyjcie też koniecznie do pomysłów na gęsinę :-
gęś pieczona z
kiszoną kapustą i
kaszą gryczaną - moja ukochana!- gętataki - czyli orientalne gęsie carpaccio-
gęś luzowana faszerowana
kaszą- fantastyczna okrasa z gęsiny- żytnia zupa na gęsinie
Mięso marynowanej w
soku jabłkowym i długo pieczonej
kaczki jest niezwykle soczyste, mięciutkie i odchodzi od kości, zaś skórka jest cudownie przyrumieniona. O takiej
kaczce to będziecie marzyć jeszcze długo! Podajcie
kaczkę pieczoną z
szałwią,
imbirem i
jabłkami z wyśmienitym
pure ziemniaczanym i ćwiartkami pieczonego
jabłka. No i mam nadzieję, że po tym pieczeniu zostanie jeszcze trochę
mięsa. Starannie je obierzcie, zdejmijcie każde włókno z kości i każdy chrupiący kawałek skórki, z tego co zostało będzie doskonałe danie (o tym niebawem).1 ekologiczna
kaczka o wadze ok 2,5 kgok 1-1,5 litra prawdziwego soku wyciśniętego z
jabłek*
sólświeżo mielony
pieprzok 1-1,3kg
jabłek szara reneta2 średnie
czerwone cebule6 ząbków
czosnkupęczek świeżej
szałwiiok 5cm świeżego
imbiru250ml
miodu pitnego trójniak
Kaczkę umyj i spraw - wyjmij z
tuszki podroby (jeśli są) odetnij szyję i końcówki skrzydełek. My zawsze pieczemy szyję razem z
kaczką, ale możesz ją odłożyć razem z końcówkami skrzydełek na rosół .
Kaczkę przełóż do dużego strunowego woreczka (lub szerokiego garnka) i zalej
sokiem tłoczonym z
jabłek. Odstaw do lodówki na całą noc do marynowania.Następnego dnia wcześnie rano wyjmij
kaczkę z soku i osusz. Oprósz ją
solą i świeżo mielonym
pieprzem od środka i na zewnątrz. W międzyczasie przygotuj farsz.2
jabłka podziej na ćwiartki, wytnij szypułki, a następnie pokrój w niezbyt grubą kostkę.
Cebulę pokrój w sporą kostkę, ząbki
czosnku podziel na 2-3 części,
szałwię lekko posiekaj,
imbir oskrob łyżeczką, a
potem zetrzyj na tarce. Wymieszaj dokładnie składniki farszu i nadziej nim
tuszkę. Zepnij skórę na
tuszce wykałaczkami i zasznuruj sznurkiem kuchennym, jednocześnie związując ciasno nóżki. Odstaw
kaczkę odstaw na blat kuchenny na 2-3 godziny.
Mięso ma dojść do temperatury pokojowej, by skórka była rumiana i chrupiąca w trakcie pieczenia.Na dno brytfanki włóż kratkę do pieczenia, by tłuszcz i
soki z
kaczki mogły swobodnie spływać. Ułóż na kratce
kaczkę grzbietem do góry i wstaw pod przykryciem na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C . W międzyczasie kilkukrotnie podlewaj
kaczkę wytapiającym się sosem.Po godzinie zdejmij
kaczkę z brytfanki, odlej tłuszcz, który się wytopił i ponownie ułóż
kaczkę na kratce, tym razem piersiami do góry. Zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz pod przykryciem 2 godziny. Co ok 20-30 minut podlewaj
kaczkę powstałym na dnie sosem.W
sumie po 3 godzinach pieczenia, odkryj
kaczkę, ponownie odlej tłuszcz i piecz kolejną godzinę w temperaturze 150°C + termoobieg, by skórka ładnie się zarumieniła. Na ostatnie 20 minut ułóż obok
kaczki ćwiartki pozostałych, odszypułkowanych
jabłek.Po ok 4-4,5 godzinach
pieczenia mięso powinno być mięciutkie i odchodzić od kości, a skórka rumiana i chrupiąca. Wyjmij
kaczkę z pieca, rozsznuruj, a cały farsz przełóż do rondla.
Kaczkę podziel na części (dobrze sprawdzą się nożyce do drobiu) i ułóż na półmisku, obok
mięsa ułóż upieczone
jabłka. Schowaj półmisek z
kaczką do ciepłego pieca.Jeśli zostanie nieco
mięsa na korpusie lub nie dacie rady zjeść całej
kaczki na obiad, koniecznie zachowaj upieczone
mięso! Będzie z tego wyśmienite danie dnia kolejnego (niebawem przepis!)Podczas, gdy
kaczka czeka w ciepłym piecu, przygotuj sos. Do rondla z farszem wyjętym z
kaczki wlej
miód pitny trójniak, sos (bez tłuszczu) który pozostał w brytfannie po pieczeniu
kaczki (dodaj wszystkie rumiane kawałki) i całość gotuj ok 10 minut, a następnie przecedź przez sito i odciśnij. Zagotuj sos ponownie i zredukuj aż nieco zgęstnieje. Możesz go doprawić świeżo mielonym
pieprzem.Podawaj
kaczkę z upieczonymi
jabłkami,
miodowo-
jabłkowym sosem i
pure ziemniaczanym lub
kaszą pęczak.
Kaczka jest wyśmienita!*do marynowania
kaczki koniecznie poszukajcie soku tłoczonego lub sami wyciśnijcie sok z
jabłek w sokowirówce