ßßß

SkładnikiGęś (ok.4,5-5 kg)4 kwaśne jabłkaPęczek tymiankuSól, pieprzOliwaMiódPrzygotowanieUmyj gęś, dokładnie wysusz ją papierowym ręcznikiem, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Masuj tuszkę przez co najmniej 20 minut (albo pomiń ten etap i daj znać, jak wyszło).Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (funkcja góra/dół).Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.Wypełnij tuszkę jabłkami i tymiankiem, zamknij otwór za pomocą wykałaczek albo zaszyj nitką.Dużą brytfankę posmaruj cienką warstwą oliwy i umieść w niej gęś.Piecz przez godzinę, co jakiś czas polewając wodą lub sokami powstałymi w trakcie pieczenia, następnie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i piecz przez kolejne 7 godzin.Po tym czasie posmaruj gęś miodem, ponownie zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze około 15 minut.Podawaj z czerwoną kapustą z jabłkami.Smacznego!
Zobcz także:Pieczona kaczkaDoskonały kurczak pieczonyPieczeń rzymska