Wykonanie
Bardzo, bardzo mnie ciekawi, czy udaje mi się Was wciągnąć w kręcenie koktajli na drugie śniadanie. Ja kręcę z radością
zioła, zielone liście,
owoce, ziarna,
orzechy, pestki, warzywa i co tylko znajdę w lodówce lub upoluję na targu. A dziś proponuję nowy,
rześki zielony koktajl na wiosenne przebudzenie organizmu . Lato ubiegłego roku było przecudowne, jesień długa i
słoneczna, zima krótka i bezbolesna, a od kilku tygodni świat próbuje się obudzić w pięknym lutowo-marcowym słońcu. Czas przebudzić się wewnętrznie, rozkręcić metabolizm, odkwasić organizm i pobudzić do trawienia. Zakręćcie pyszny zielony koktajl!
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2015_slash_03_slash_zielony-koktajl-na-przebudzenie/l/1586056614.JPG)
Hej, dziś piękny poranek, nawet jeśli gdzieś
mgliście, to pięknie będzie! wpuśćcie dziś na chwilę Rebeccę Ferguson, co? Tak faaajnie rozkręca dzień, bardzo bardzo fajnie, posłuchajcie "
Fine and Mellow" z najnowszej płyty "Lady Sings the Blues"…
KIEŁKI - to bomba witamin, minerałów, błonnika i
białka - absolutnie idealne dla naszego organizmu zmęczonego zimą. Powinny być podstawą diety na wiosnę! Mają mnóstwo witamin z grupy B, C, D, E, K, PP a także fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, potasu,
jodu, manganu, miedzi, litu, selenu, beta-karotenu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są bogate w błonnik mają niewiele kalorii i nie wzdymają. Hamują powstawanie wolnych rodników w organizmie, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Świetnie działają na wygląd cery, włosów i paznokci oraz wzmacniają kości.
PESTKI DYNI - mają mnóstwo witamin z grupy B, są źródłem magnezu, cynku, fosforu, manganu i żelaza. Składniki w nich zawarte świetnie działają na oczyszczanie cery, wzmocnienie włosów i paznokci, wspomagają usuwanie z organizmu drobnoustrojów, trawienie, dobrze wpływają na koncentrację.
KOPEREK - jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, zawiera sporo wapnia, fosforu, żelaza i beta-karotenu.
Olejki eteryczne w nim zawarte wspomagają trawienie i przyswajanie pokarmów wpływa na lepsze wydzielanie
soków żołądkowych, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.
NATKA PIETRUSZKI - zawiera flawonoidy,
olejki eteryczne, aminokwasy, chlorofil, dostarcza do organizmu żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, fosfor, miedź, ale przede wszystkim jest cennym źródłem witaminy C. Wspomaga oczyszczanie nerek i dróg moczowych, pomaga usuwać toksyny z organizmu, wzmacnia wzrok i wspomaga usuwanie nadmiaru
wody z organizmu.ŚWIEŻA
MIĘTA - jest bogata w
białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Wspomaga trawienie, pobudza wytwarzanie żółci, usprawnia pracę jelit, działa przeciwbakteryjnie i uspokajająco.
OGÓREK - jest "chudy", czyli niskokaloryczny. Wpływa korzystnie na odkwaszanie organizmu, usuwanie zeń nadmiaru
wody, pomaga przy zaparciach i wspomaga odchudzanie.
KEFIR - jest źródłem wapnia, kwasu foliowego,
białka i witamin z grupy B. Świetnie pobudza apetyt, wydzielanie żółci i
soków trawiennych, redukuje poziom złego cholesterolu, wspomaga perystaltykę jelit. na niewiele kalorii i jest lepiej przyswajany niż
mleko. Łagodzi zatrucia pokarmowe, korzystnie wpływa na układ nerwowy, zawarte w nim składniki ułatwiają wchłanianie wapnia i trawienie
białek pokarmowych, wspomaga nasz układ odpornościowy (bardzo cenne na przewiośniu). Dobroczynnie wpływa na wygląd włosów, nawilża od wewnątrz, dzięki
czemu poprawia wygląd skóry.
OLEJ LNIANY (tłoczony na zimno) - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, lignany, a także witaminę E. Fantastycznie działa na nasz organizmy - pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, zapobiega miażdżycy, wspomaga utrzymanie równowagi hormonalną, perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Dietetycy zalecają spożywanie 1 łyżeczki
oleju lnianego dziennie.
Rześki, wytrawny, pobudzający, leciutko chrupiący. No po prostu bardzo fajny koktajl na wiosnę - idealny na śniadanie, czy drugie śniadanie do zabrania do pracy.2 łyżki pestek dynikilka gałązek świeżego
koperkukilka gałązek świeżej
natkikilka gałązek świeżej
mięty1/2 świeżego
ogórkałyżeczka soku wyciśniętego z
cytrynyspora garść
kiełków rzodkiewki lub lucernyszczypta
soliszczypta świeżo mielonego
pieprzu250ml
maślanki lub
kefiruZblenduj razem
pestki dyni i
zioła, dodaj obranego
ogórka,
sok z cytryny,
kiełki rzodkiewki i
maślankę lub
kefir, dopraw do smaku. Zblenduj całość na gładki mus. Na zdrowie!