ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

nazwa

Wykonanie

Upały na dworze powodują, że nie chce nam się spędzać czasu w kuchni, ani spożywać gorących potraw. Dlatego chłodnik jest idealną propozycją na letnie ochłodzenie. Szybki, prosty, kolorowy i co najważniejsze orzeźwiający sprawia, że mamy ochotę zjeść coś wartościowego, a do tego pysznego. Poniżej przepis :)
Składniki
2 pęczki botwinki
700 ml kefiru lub maślanki
1 łyżka soku z cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
2 ogórki gruntowe
kilka rzodkiewek
mała kalarepka (opcjonalnie)
duuuuużo koperku i szczypiorku :)
sól, pieprz
Myjemy botwinkę. Można odciąć liście, lecz ja zostawiłam, bo lubię takie „fafuły” w zupie :) Buraczki obieramy i wraz z łodygami kroimy w małą kostkę, liście rozdrabniamy. Całość zalewamy wodą w garnku, aby przykryła buraczki. Gotujemy 15 minut i studzimy, Kroimy w kostkę (lub ścieramy- ja wolę kostkę, bo lubię jak warzywa chrupią) ogórki, rzodkiewki i kalarepkę. przekładamy do dużej miski. Dodajemy drobno pokrojony koperek i szczypiorek. Całość zalewamy kefirem i przyprawiamy solą i pieprzem. Można lekko osłodzić. Chłodzimy w lodówce. Można dodać jajka ugotowane na twardo. Podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Smacznego!
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2014/07/chodnik-z-botwinki.html