Wykonanie
“Pijmy złocisty napar, by zapomnieć o zgiełku tego świata”Tien Ji-henga

Kilka tygodni temu dostałam zestaw
herbat Ahmed Tea London i zaproszenie do udziału w konkursie. Interesuje mnie wszystko co jest związane z
herbatą. Jako pasjonatka
herbaty przywiązuje ogromną uwagę do sposobu poparzenia
herbaty. Sposoby parzenia
herbaty są różnorodne. Bardzo ważne jest przestrzeganie reguł parzenia,dbać by nie zwierzała,zalewać ją odpowiednią
wodą ,przestrzegać czasu parzenia czekać, aż nabierze odpowiedniego koloru i aromatu. Ważne by o tym pamiętać.W sklepach z
herbatą czuję się jak "
ryba w wodzie" :)W koszyku zawsze znajdują się nowe gatunki
herbaty, gadżety do parzenia. Latem najczęściej parzę
herbatkę w dzbanku na który nakładam specjalną czapeczkę, która zatrzymuje ulatniające się aromaty.

Jesienią i zimą zaparzam
herbata z samawara, której aromat i smak jest wyśmienity W ciągu dnia
piję około 12 filiżanek
herbaty dlatego sama komponuje mieszanki
herbat. Zaproszenie do konkursy jest dla fanki
herbaty ogromnym wyzwaniem. Najczęściej parzę
herbaty liściaste, ich smak zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Na szybko bardzo się sprawdza
herbatka w saszetkach.

Jesienią
porą sięgamy po różnego rodzaju
napoje rozgrzewające, sekretne kompozycje, aby poprawić sobie humor, dodać odrobinę wigoru i zatopić w rozmyślaniach o ciepłych letnich dniach. Jednym z nich jest
herbata zimowa rozgrzewająca z naszymi ulubionymi
przyprawami. Smak
herbaty, aksamitny i wyrazisty z tym czymś, co zawsze było w babcinym soku, sam kierował myśli do beztroskich chwil, pomagał snuć
plany na lato. Chyba dlatego, że w herbacie oprócz
owoców, przypraw,soku zamknięta została pasja, odrobina miłości i spora dawka
serca do tego co się robi Dla dzieci możemy przygotować wersję bezalkoholową Należy przestrzegać czasu parzenia
herbaty.Mieszankę jesienną przygotowałam na bazie
herbaty Ahmed Tea London cynamonowej z
owocami. Przepięknie pachnie
wanilią,
cynamonem,
cytrusami
składniki2 łyżki Ahmad
herbaty London english1/4 łyżeczki kandyzowanego
imbiru1 łyżeczka suszonej skórki z
pomarańczy1/2 łyżeczki skórki z
mandarynkikilka ziaren
wanilii1/4 łyżeczki
rodzynek1/2 łyżeczki
żurawiny10 szt ziaren
kardamonu1 łyżka hibiskusukandyzowana skórka z
pigwy3 ziarenka
pieprzu czerwonegopłatki z różyDodatkowo
nalewka z
pigwynalewka z
malinsyrop klonowy
WykonanieDo samowara wlewamy
wodę źródlaną . Do specjalnego pojemnika w środku samowara wsypujemy mieszankę
herbaty jesiennej. Doprowadzamy do wrzenia. Po zaparzeniu kranik przekręcamy w prawą stronę, nalewamy esencję
herbaty. Przekręcamy kranik w lewą stronę uzupełniamy wrzątkiem.Tak przygotowaną
herbatę słodzimy
syropem klonowym lub
sokiem malinowym. Wersja bardziej rozgrzewająca dodajemy dwie łyżeczki
nalewki z
pigwy lub
nalewki z
malin.