ßßß Cookit - przepis na Korzenny chutney z żurawiny

Korzenny chutney z żurawiny

nazwa

Wykonanie

Jest już dostępna świeża żurawina. Owoce są twarde i gorzkawe jeśli jednak dodamy do nich odpowiednią ilość cukru gorycz znika a naturalna kwaskowość żurawiny wspaniale przełamuje tę dodatkową słodycz. Żurawina idealnie pasuje do mięsa. Jeśli tylko ktoś lubi słodkawe dodatki do pieczystego nie powinien przejść obojętnie obok tego przepisu.
Skłądniki:
2 szklanki świeżej żurawiny
sok z 1/2 cytryny
sok i skórka z 1 pomarańczy
szklanka cukru (może okazać się, że potrzeba więcej-wg własnego smaku)
1/2 szklanki rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
świeżo mielony pieprz
Żurawinę zalać wodą i gotować na małym ogniu. Gdy żurawina jest już lekko miękka dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy. Gotować, aż chutney będzie gęstawy i klarowny. Moja żurawina prawie całkowicie się rozpadła. Podawać do wędlin lub pieczonych mięs np. kaczki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/10/Korzenny-chutney-z-zurawiny.html