ßßß Cookit - przepis na Herbata z imbirem na rozgrzanie

Herbata z imbirem na rozgrzanie

nazwa

Wykonanie

Pierwszy etap remontowego szaleństwa dobiega powoli ku końcowi. Niestety pomiędzy zwiedzaniem marketów budowlanych, malowaniem ścian, uprzątaniem przestrzeni wokół i ciągłym poszukiwaniem remontowych gadżetów, które gdzieś w tym całym rozgardiaszu ciągle „się gubiły” i zmieniały miejsce swojego stacjonowania, nie miałam zupełnie czasu na nic innego. A już na pewno na gotowanie i blogową kreatywność. Moje gotowanie ograniczało się do w miarę szybkich, najlepiej jednogarnkowych i zdrowych potraw, aby jak najszybciej zjeść i brać się do pracy, więc mam nadzieję że wybaczycie chwilową pustkę na blogu. Pozostało mi już tylko odgruzowanie mieszkania i zebranie sił przed następnym etapem prac remontowych.
Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis, choć może powinnam raczej nazwać go inspiracją, o której wspominałam Wam już przy okazji mojej styczniowej choroby . A mianowicie- herbata z imbirem podana 😉 Idealna opcja na zimowe, chłodne wieczory a także sposób na urozmaicenie zwykłej czarnej herbaty.
Składniki, których potrzebujesz :
Woda ok. 1 l
Imbir świeży
Miód
Cytryna
Herbata
Opcjonalnie:goździki, pomarańcza, cynamon, kardamon
Sposób przygotowania:
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Ja do obierania imbiru używam łyżeczki, którą delikatnie zeskrobuję skórkę. Dzięki temu obieranie imbiru nie jest uciążliwe a to co najlepsze zostaje do wykorzystania. Starty imbir dodajemy do garnka z wodą i gotujemy około 10 minut, gdy widzę, że woda prawie wrze zmniejszam ogień. Wywar imbirowy gotujemy pod przykryciem.
Gotowym wywarem z imbiru zalewamy torebkę herbaty, zaparzamy, po czym wyciągamy herbatę i na koniec dodajemy plasterek cytryny bądź pomarańczy.
Celowo piszę o kolejności dodawania cytrusów, gdyż często możemy spotkać się z utartą już opinią że herbata z cytryną szkodzi i powinno się jej unikać. Jest w tym trochę racji ale może wszystko po kolei. Za całą herbaciano-cytrynową aferę odpowiedzialny jest glin zawarty w liściach herbaty. Podczas zaparzania herbaty niewielkie ilości glinu przedostają się do naparu, które są nieszkodliwe dla człowieka. Sprawa zaczyna się komplikować gdy do kubka z zaparzającą się torebką herbaty dodamy cytrynę, wówczas glin z liści herbaty łączy się z kwasem tworząc szkodliwy dla organizmu cytrynian glinu. Warto pamiętać, że cytryna dodana do herbaty w trakcie zaparzania nie tylko traci część witaminy C pod wpływem wysokiej temperatury, lecz również powoduje większe wypłukiwanie glinu z liści herbaty, tworząc łatwo przyswajalny i szkodliwy cytrynian glinu. Zatem w tym wypadku kolejność zdecydowanie ma znaczenie.
Herbata z imbirem może być oczywiście wzbogacona o cynamon, goździki czy kardamon, ja podaje wersję bazową a Was ograniczyć może jedynie Wasza wyobraźnia. Gdy herbata lekko przestygnie dodajemy miód i cieszymy się pyszną rozgrzewającą herbatą. Herbata z imbirem to idealna opcja w czasie męczącego nas przeziębienia. Imbir za sprawą olejków eterycznych działa rozgrzewająco, bakteriobójczo i pobudza wydzielanie śluzu ułatwiając wykrztuszanie. Jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne łagodzi objawy przeziębienia zatem przy chorobie herbata z imbirem przynosi ulgę.
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/zdrowystylzycia/herbata-z-imbirem-na-rozgrzanie