Wykonanie
Pierwszy etap remontowego szaleństwa dobiega powoli ku końcowi. Niestety pomiędzy zwiedzaniem marketów budowlanych, malowaniem ścian, uprzątaniem przestrzeni wokół i ciągłym poszukiwaniem remontowych gadżetów, które gdzieś w tym całym rozgardiaszu ciągle „się gubiły” i zmieniały miejsce swojego stacjonowania, nie miałam zupełnie czasu na nic innego. A już na pewno na gotowanie i blogową kreatywność. Moje gotowanie ograniczało się do w miarę szybkich, najlepiej jednogarnkowych i zdrowych potraw, aby jak najszybciej zjeść i brać się do pracy, więc mam nadzieję że wybaczycie chwilową pustkę na blogu. Pozostało mi już tylko odgruzowanie mieszkania i zebranie sił przed następnym etapem prac remontowych.Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis, choć może powinnam raczej nazwać go inspiracją, o której wspominałam Wam już przy okazji mojej styczniowej choroby . A mianowicie-
herbata z
imbirem podana 😉 Idealna opcja na zimowe, chłodne wieczory a także sposób na urozmaicenie zwykłej czarnej
herbaty.Składniki, których potrzebujesz :
Woda ok. 1 l
Imbir świeży
MiódCytrynaHerbataOpcjonalnie:
goździki,
pomarańcza,
cynamon,
kardamonSposób przygotowania:
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Ja do obierania
imbiru używam łyżeczki, którą delikatnie zeskrobuję skórkę. Dzięki temu obieranie
imbiru nie jest uciążliwe a to co najlepsze zostaje do wykorzystania. Starty
imbir dodajemy do garnka z
wodą i gotujemy około 10 minut, gdy widzę, że
woda prawie wrze zmniejszam ogień.
Wywar imbirowy gotujemy pod przykryciem.Gotowym
wywarem z
imbiru zalewamy torebkę
herbaty, zaparzamy, po czym wyciągamy
herbatę i na koniec dodajemy plasterek
cytryny bądź
pomarańczy.Celowo piszę o kolejności dodawania
cytrusów, gdyż często możemy spotkać się z utartą już opinią że
herbata z
cytryną szkodzi i powinno się jej unikać. Jest w tym trochę racji ale może wszystko po kolei. Za całą herbaciano-
cytrynową aferę odpowiedzialny jest glin zawarty w liściach
herbaty. Podczas zaparzania
herbaty niewielkie ilości glinu przedostają się do naparu, które są nieszkodliwe dla człowieka. Sprawa zaczyna się komplikować gdy do kubka z zaparzającą się torebką
herbaty dodamy
cytrynę, wówczas glin z liści
herbaty łączy się z kwasem tworząc szkodliwy dla organizmu cytrynian glinu. Warto pamiętać, że
cytryna dodana do
herbaty w trakcie zaparzania nie tylko
traci część witaminy C pod wpływem wysokiej temperatury, lecz również powoduje większe wypłukiwanie glinu z liści
herbaty, tworząc łatwo przyswajalny i szkodliwy cytrynian glinu. Zatem w tym wypadku kolejność zdecydowanie ma znaczenie.
Herbata z
imbirem może być oczywiście wzbogacona o
cynamon,
goździki czy
kardamon, ja podaje wersję bazową a Was ograniczyć może jedynie Wasza wyobraźnia. Gdy
herbata lekko przestygnie dodajemy
miód i cieszymy się pyszną rozgrzewającą
herbatą.
Herbata z
imbirem to idealna opcja w czasie męczącego nas przeziębienia.
Imbir za sprawą
olejków eterycznych działa rozgrzewająco, bakteriobójczo i pobudza wydzielanie śluzu ułatwiając wykrztuszanie. Jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne łagodzi objawy przeziębienia zatem przy chorobie
herbata z
imbirem przynosi ulgę.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...