ßßß
Składniki.1 pstrągsok z cytrynyświeży tymianek i bazylia1 marchewka2 łyżki oliwy2 łyżki małsa2 szalotki3 ząbki czosnku.groszek zielony mrożony500ml piwa chlebowe miodowe Książęce2 łyżki mąki pełnoziarnistejsol i pieprz do smaku
WykonaniePstrąga dokładnie oczyszczam płucze.Tuszkę nacieram sola, skrapiam sokiem z cytryny,obkładam świeżym tymiankiem. Szalotki, czosnek obieramy następnie siekamy. marchewkę obieram kroję w krążki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę,szklimy szalotkę, czosnek, marchewkę,zielony groszek Smażymy 3 minuty, zalewamy 200 ml piwa. Pstrąga układamy na warzywach i pieczemy około 25 minut w temp 230stopni. Co jakiś czas polewamy resztą piwa. Powstały podczas pieczenia sos , przelewamy do rondla i gotujemy 5 minut. Robimy zasmażkę z masła i mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pstrąga podajemy na warzywach.