ßßß Cookit - przepis na pstrąg z warzywami w piwie

pstrąg z warzywami w piwie

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie oryginalnej potrawy z pstrąga z piwem chlebowe- miodowe Książęce może być nie lada wyzwaniem. Wszystkie trudy wynagrodzi widok gości z apetytem zajadających pstrąga. Danie jest pyszne dietetyczne poezja smaku.
Przepis bierze udział w konkursie piwa chlebowe-miodowe Książęce.
Składniki.
1 pstrąg
sok z cytryny
świeży tymianek i bazylia
1 marchewka
2 łyżki oliwy
2 łyżki małsa
2 szalotki
3 ząbki czosnku.
groszek zielony mrożony
500ml piwa chlebowe miodowe Książęce
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
sol i pieprz do smaku
Wykonanie
Pstrąga dokładnie oczyszczam płucze.Tuszkę nacieram sola, skrapiam sokiem z cytryny,obkładam świeżym tymiankiem. Szalotki, czosnek obieramy następnie siekamy. marchewkę obieram kroję w krążki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę,szklimy szalotkę, czosnek, marchewkę,zielony groszek Smażymy 3 minuty, zalewamy 200 ml piwa. Pstrąga układamy na warzywach i pieczemy około 25 minut w temp 230stopni. Co jakiś czas polewamy resztą piwa. Powstały podczas pieczenia sos , przelewamy do rondla i gotujemy 5 minut. Robimy zasmażkę z masła i mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pstrąga podajemy na warzywach.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/12/pstrag-z-warzywami-w-piwie.html