Wykonanie
. Knedle wyszły bardzo dobre delikatne są fajną alternatywą do podania rosołu z
makaronem.

składniki100g
chleba100ml
mleka100g surowej
wędzonej szynki speck40
mąki1
jajko10g
natki pietruszki3 g
szczypiorku1/2 litra
bulionugałka muszkatołowa do smaku
sól,
pieprz biały do smaku

wykonanieZ kromki
chleba wykroić środek, następnie miąższ kroimy w kostkę. Do miski wkładamy
chlebowe kostki,dodajemy
szynkę,
szczypiorek,
pietruszkę,
gałka muszkatołowa,
jajko. Dodajemy
mleko odstawiony, aż całość zmięknie, miksujemy.Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka dodajemy
mąki. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Zagniatamy ciasto lepimy kulki wielkości
orzechów włoskich. Zagotowujemy
bulion wrzucamy knedle i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.