ßßß Cookit - przepis na Knedle tyrolskie w rosole

Knedle tyrolskie w rosole

nazwa

Wykonanie

. Knedle wyszły bardzo dobre delikatne są fajną alternatywą do podania rosołu z makaronem.
składniki
100g chleba
100ml mleka
100g surowej wędzonej szynki speck
40 mąki
1 jajko
10g natki pietruszki
3 g szczypiorku
1/2 litra bulionu
gałka muszkatołowa do smaku
sól, pieprz biały do smaku
wykonanie
Z kromki chleba wykroić środek, następnie miąższ kroimy w kostkę. Do miski wkładamy chlebowe kostki,dodajemy szynkę, szczypiorek, pietruszkę, gałka muszkatołowa, jajko. Dodajemy mleko odstawiony, aż całość zmięknie, miksujemy.Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Zagotowujemy bulion wrzucamy knedle i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/10/knedle-tyrolskie-w-rosole.html