ßßß

Wrzesień to pora grzybobrania. Przepisów na potrawy z grzybami jest mnóstwo, bo dzięki nim, każde nawet najzwyklejsze danie nabiera charakteru, smaku i zapachu. Dzisiaj prezentuję bliny pszenne z grzybami leśnymi. Rosyjskie bliny z kawiorem z bieługi na pewno nam się przejadły.Składniki na 6szt ,średnica 15cm.
3 szklanki mąki0,5 litra mleka30 g drożdży4 jajka1łyżka stopionego masłasólPodgrzać lekko połowę mleka, wsypać połowę mąki, drożdże i sól. Pozostawić, aby urosło.Dodać resztę mąki i mleka, wbić żółtka i wlać stopione masło.Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Smażyć bliny(placuszki, racuszki) na oleju, na średnim ogniu z obu stron.Grzyby, najlepiej te zebrane w lesie, udusić z przesmażoną cebulą, podlewając białym winem. Pod koniec dorzucić cząstki pomidora. Doprawić solą i pieprzem.Grzyby nałożyć na bliny, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.Inna wersja ,też atrakcyjna, to bliny z łososiem wędzonym i śmietaną. Pycha!A dla dzieci, które właściwie grzybów jeść nie powinni, wersja słodka. Podajemy bliny z konfiturami, a jeszcze lepiej ze świeżymi owocami i syropem klonowym.