Wykonanie


Wrzesień to
pora grzybobrania. Przepisów na potrawy z
grzybami jest mnóstwo, bo dzięki nim, każde nawet najzwyklejsze danie nabiera charakteru, smaku i zapachu. Dzisiaj prezentuję bliny pszenne z
grzybami leśnymi. Rosyjskie bliny z
kawiorem z bieługi na pewno nam się przejadły.Składniki na 6szt ,średnica 15cm.

3 szklanki
mąki0,5 litra
mleka30 g
drożdży4
jajka1łyżka stopionego
masłasólPodgrzać lekko połowę
mleka, wsypać połowę
mąki,
drożdże i
sól. Pozostawić, aby urosło.Dodać resztę
mąki i
mleka, wbić
żółtka i wlać stopione
masło.Ubić pianę z
białek , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Smażyć bliny(placuszki, racuszki) na
oleju, na średnim ogniu z obu stron.
Grzyby, najlepiej te zebrane w lesie, udusić z przesmażoną
cebulą, podlewając
białym winem. Pod koniec dorzucić cząstki
pomidora. Doprawić
solą i
pieprzem.
Grzyby nałożyć na bliny, posypać
szczypiorkiem lub
natką pietruszki.Inna wersja ,też atrakcyjna, to bliny z
łososiem wędzonym i
śmietaną. Pycha!A dla dzieci, które właściwie
grzybów jeść nie powinni, wersja słodka. Podajemy bliny z
konfiturami, a jeszcze lepiej ze świeżymi
owocami i
syropem klonowym.