Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
włoszczyzny 1 sztuk
masło śmietankowe 2 dekagramów
bulion 3/4 litrów
jaja 2 sztuk
sól według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz mielony według uznania
mleko 1/8 litrów
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:
Włoszczyznę oczyścić, umyć, osuszyć.
Marchewkę pokroić w słupki,
pory w plasterki,
selery w małą kostkę.
Masło rozgrzać w dużym garnku. Na tłuszczu usmażyć pokrojone warzywa, podlać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować na małym ogniu 15 minut.
Jajka roztrzepać z
mlekiem,
solą i odrobiną
gałki muszkatołowej. Wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykryć, umieścić w gorącej kąpieli
wodnej na 20 minut.
Bulion przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Stężałą masę jajeczno-
mleczną pokroić w kostkę.
Bulion nalać do 4 filiżanek, dołożyć krajankę, udekorować
natką.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!ZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: