ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowłoszczyzny 1 sztukmasło śmietankowe 2 dekagramówbulion 3/4 litrówjaja 2 sztuksól według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniapieprz mielony według uznaniamleko 1/8 litrównatka pietruszki według uznaniaWykonanie:Włoszczyznę oczyścić, umyć, osuszyć. Marchewkę pokroić w słupki, pory w plasterki, selery w małą kostkę. Masło rozgrzać w dużym garnku. Na tłuszczu usmażyć pokrojone warzywa, podlać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować na małym ogniu 15 minut. Jajka roztrzepać z mlekiem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej. Wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykryć, umieścić w gorącej kąpieli wodnej na 20 minut. Bulion przyprawić do smaku solą i pieprzem. Stężałą masę jajeczno-mleczną pokroić w kostkę. Bulion nalać do 4 filiżanek, dołożyć krajankę, udekorować natką.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!ZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: