Wykonanie
Omletów w domu rodzinnym raczej nikt nie robił, nie jadałam ich także w knajpach z niewiedzy cóż to takiego jest. Jedyny skład o jakim słyszałam z opowieści to
jajka i nic poza tym.Pierwszy raz
jadłam omlet będąc w Hiszpanii, było to w roku 2008, później 2009 i mimo zaskoczenia przepis na omlet nie zmienia się prawie wcale, no może różni się ilością jaj.Czytając kulinaria z roku 1769 należało go wykonać tak:"Aby zrobić Omlet. Wrzuć na patelnię ćwierć funta
masła. Rozbij sześć
jajek i ubij je lekko, po czym przesiej przez sito z włosia. Wrzuć na patelnię, kiedy
masło będzie gorące i posyp odrobiną porwanej
pietruszki oraz
gotowanej szynki obtoczonej w
gałce muszkatołowej,
pieprzu i
soli...W roku 1875 tak:" Omlet, Prosty. Wbij cztery
jajka do miski, wrzuć pół łyżeczki
soli i ćwierć łyżeczki
pieprzu, po czym dobrze ubij za pomocą widelca... Dwie łyżki
mleka... można dodać."W roku 1941 tak:" Omlet. Zwykłe omlety robi się z
trzech lub czterech
jajek, ponieważ lepiej jest zrobić omlet średni niż duży, ale
mieć pewność, że będzie dobrze przyrządzony. Na trzy
jajka użyj pół łyżeczki
soli i jedną łyżeczkę
masła. Wymieszaj
jajka lekko widelcem, po czym dodaj
soli. Nie ubijaj ich na sztywno myśląc, że omlet będzie bardziej puszysty. Wręcz przeciwnie, będzie bardziej zbity a wodnisty."Źródło: Barbara CiastońJak widać w kwestii przyrządzania omletów prawie nic się nie zmieniło.:-)Mój omlet przygotowywał R. i chyba sam dobrze nie wie jaki jest jego skład, nie mniej jednak był bardzo dobry, lekki,
śniadaniowy...taki w sam raz!