ßßß
Składnikipulpety drobiowe· 500g mięsa mielonego z indyka· 1 łyżeczka musztardy· Natka pietruszki· jajko· Sól do smakuPieprz do smakuSos grzybowy· 2 cebulki szalotki· 5 dag suszonych grzybów prawdziwków· ½ kostki bulionu grzybowego· Sól do smaku· Pieprz do smaku· Ziele angielskie· Liście lauroweolej rzepakowy· 40g sera parmezan· 500g makaronu ze szpinakiem pappardelle· Rukola .· Oliwa z oliwek
Wykonanie .Do miski wkładamy mięso mielone, ,świeżą posiekaną natkę pietruszki, łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Robimy nie duże kulki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.Na oleju na którym smażyliśmy pulpety szklimy pokrojoną szalotkę.Grzyby drobno kroimy następnie moczymy około 30 minut osączamy dodajemy do szalotki chwilę smażymy, następnie dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, listek laurowy, bulion grzybowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wkładamy pulpety gotujemy około 50minutGotujemy makaron według przepisu na opakowaniu al denteOdcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobinąoliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy.Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronunakładamy około 1-2 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy rukolą i bazylią.